کمخونی چیست؟ کم خونی به کاهش گلبولهای قرمز و کاهش ظرفیت انتقال اکسیژن در بدن گفته میشود که احساس خستگی و ضعف از علائم شایع آن است. کمخونی انواع مختلفی دارد که هر کدام به دلیل خاصی در بدن ایجاد میشود که میتواند به صورت موقت یا طولانی مدت و از خفیف تا شدید متغیر باشد.
انواع کمخونی شایع
متاسفانه امروزه کمخونی یکی از معضلات بسیار رایج محسوب می شود که انواع آن به شرح زیر است:
کمخونی آپلاستیک
چنانچه سلولهای خونی مورد نیاز، در مغز استخوان به میزان کافی تولید نگردد فرد مرتب حالت خستگی و بیحالی خواهد داشت و البته احتمال عفونت و یا خونریزیهای شدید نیز زیاد است، عموما درمان این افراد به صورت تزریق خون و یا پیوند مغز استخوان انجام میپذیرد.
کمخونی ناشی از فقر آهن
هنگامی که آهن در بدن به میزان کافی موجود نباشد گلبول قرمز مورد نیاز تولید نخواهد شد و فرد با احساس خستگی مفرط، مشکل تنفسی و … درگیر خواهد بود.
کمخونی ناشی از تالاسمی
این اختلال در گروه بیماریهای ژنتیکی طبقهبندی میشود و در آن بدن فرد بیمار هموگلوبین کمتری را نسبت به حالت معمول تولید میکند (هموگلوبین نقش اکسیژنرسانی صحیح به بافت را در سلولهای قرمز ایفا میکند.)
کمخونی داسی شکل
سلولهای خونی در حالت نرمال فرمی دایرهای و منعطف دارند از این رو میتوانند به راحتی در بین رگهای خونی جریان یابند اما هنگامی که فرد مبتلا به این بیماری باشد به علت دفرمه شدن و تغییر ساختار، سلولها به یکدیگر میچسبند و در بین عروق خونی گیر میکنند و در نهایت فرد با کمبود اکسیژن مواجه خواهد شد.
کمخونی به علت کمبود ویتامین
حضور ویتامین و املاح معدنی کافی در بدن موجب تولید سلولهای خونی سالم و بینقص میشود و در صورت عدم حضور کافی این ترکیبات، گلبول های خونی ما نمیتوانند به درستی ایفای نقش کنند، این حالت پس از تشخیص پزشک با مصرف مکمل و تصحیح رژیم غذایی قابل درمان است.
از ترکیبات موثر در این حالت می توان به ویتامین B12 ، فولات و ویتامینC اشاره نمود.
علائم کم خونی چیست؟
با توجه به نوع کمخونی علائم مربوطه ممکن است کمی متفاوت باشند اما به طور کلی نشانهها شامل حالت زیر خواهند بود :
- از آنجایی که این معضل سبب افت اکسیژنرسانی به بافتها میگردد لذا فرد با انجام تحرک یا ورزش سریعاً دچار تنگی نفس و یا نفس نفس زدن خواهد شد.
- هموگلوبین موجود در RBC سبب رنگ قرمز خون و پوست میگردد و عدم حضور آن نیز میتواند موجب رنگ پریدگی و یا زرد شدن پوست شود.
هنگامی که بدن با کمبود گلبول قرمز مواجه شود، برای رفع این مشکل عروق مغزی گشادتر از حالت معمول میشوند تا به نحوی کمبود اکسیژن را جبران کنند و همین موضوع سبب سر درد و سرگیجه در فرد خواهد شد.
- از طرفی هنگامی که بدن با کاهش اکسیژن سلولی مواجه شود قلب برای جبران این کمبود بیشتر از قبل فعالیت میکند لذا در افرادی که با کمبود سلولهای خونی مواجه هستند تپش قلب به وضوح دیده میشود.
- در برخی از مواقع دیده شده که فقر آهن میتواند موجب متورم شدن، رنگ پریدگی و یا حتی نرمی بیش از اندازه زبان گردد.
- شکنندگی و یا ایجاد فرم قاشقی در ناخنها از نشانههای رایج این اختلال است.
- خشک شدن، سوزش و یا ایجاد زخم در دهان نیز میتواند از دیگر نشانههای افت آهن خون باشد.
نکته : هنگامی که این مشکل به شکل خفیف باشد احتمالاً نشانهها نیز به وضوح دیده نخواهند شد و یا شاید شما متوجه این اختلال نشوید اما با پیشروی این موضوع علائم حادتر خواهند شد.
آشنایی با علائم کمخونی در زنان
کمخونی در زنان با یک سری علائم مشخص میشود. در واقع میتوان گفت متخصصان با بررسی این علائم میتوانند به تشخیص این عارضه بپردازند. از مهمترین علائم کمخونی در زنان میتوان به گزینههای زیر اشاره کرد:
خستگی و ضعف
کاهش سطح هموگلوبین در خون میتواند باعث کمبود اکسیژن در بافتها شود. به همین دلیل احساس خستگی و ضعف شدید در زنان مبتلا به کم خونی دیده میشود.
پیشنهاد مطالعه: افسردگی چیست؟
بیحالی
افزایش خستگی و ضعف میتواند باعث بیحالی و کاهش انگیزه برای انجام فعالیتهای روزمره شود.
تنگی نفس
کمبود اکسیژن در خون میتواند باعث تنگی نفس در زنانی شود که کم خونی دارند. این علائم به خصوص در هنگام فعالیتهای ورزشی یا فعالیتهایی که نیاز به استفاده از اکسیژن بیشتر دارد، بروز خواهد یافت.
سر درد
کاهش سطح هموگلوبین در خون ممکن است باعث احساس سر درد و دیگر علائم ناراحتی اعصابی شود.
افزایش ضربان قلب
قلب هنگامی که به اکسیژن بیشتر نیاز داشته باشد؛ فعالیت خود را دو چندان میکند تا بتواند این کمبود را برطرف کند. این موضوع در هنگام کمخونی زنان نیز مشاهده میشود.
پوست زرد و خشک
کمبود هموگلوبین در خون ممکن است باعث کاهش تغذیه پوست شود و به زردی و خشکی پوست بیانجامد.
عدم تمرکز
کم خونی میتواند تمرکز و توجه را کاهش دهد و باعث ایجاد مشکلات ذهنی و اختلالات در حافظه نیز شود.
پیشنهاد مطالعه: بهترین روش های تقویت حافظه و تمرکز حواس در طب سنتی
عدم تعادل
نقص هموگلوبین میتواند باعث عدم تعادل و سرگیجه شود.
بهتر است پس از مشاهده هر یک از علائم گفته شده به متخصصان طب سنتی مراجعه کنید تا بتوانید این عارضه را به بهترین نحو ممکن درمان کنید.
آشنایی با علائم کمخونی در مردان
برخی به اشتباه تصور میکنند که کمخونی تنها مختص زنان است و در مردان دیده نمیشود. در این باره باید بگوییم که اگرچه کمخونی در مردان کمتر از زنان دیده میشود؛ اما این بدین معنی نیست که مردان به کمخونی مبتلا نمیشوند.
بدن مردان در هنگام ابتلا به کمخونی با یک سری علائم این بیماری را نشان میدهد. از مهمترین علائم کمخونی در مردان میتوان به گزینههای زیر اشاره کرد:
- ضعف و خستگی پاره وقت یا دائمی
- احساس سردی در دست و پا
- ضربان قلب نامنظم
- احساس درد در قفسه سینه
- سرگیجه
- اختلالات تنفسی و رنگ پریدگی
- آسیبدیدگی پوست و مو
- درد و تورم در دهان
- سر درد
- شنیدن صدای کوبش در گوش
پیشنهاد مطالعه: درمان استرس شدید در طب سنتی چگونه است؟
عوارض کم خونی شدید
- تنگی نفس
- رنگ پریدگی
- قسمت سفید چشم در موارد حاد به رنگ آبی دیده میشود
- سرگیجه و احساس سبکی در سر
- سِر شدن یا حالت سوزن سوزن شدن پاها و دستها
- ایجاد زخم بر روی زبان یا دهان
- افت توانایی یادگیری و عدم تمرکز
- سیاهی رفتن چشم
- بیاشتهایی مفرط مخصوصاً در اطفال
- ایجاد مشکلات گوارشی مثل یبوست و یا اسهال
چند پیشنهاد غذایی برای درمان کم خونی
میوههای موثر در درمان کمخونی
تحقیقات نشان داده است که با مصرف برخی میوهها میتوان از ابتلا به کمخونی جلوگیری کند و در زمینه درمان این بیماری موثر واقع شود. در واقع میتوان گفت میوههایی که حاوی مقدار زیادی آهن میتوانند برای درمان کمخونی مفید باشند. میوههایی نظیر زردآلو، سیب، انگور، توت فرنگی و هلو حاوی آهن زیادی هستند و میتوانند در بهبود وضعیت کمخونی موثر واقع شوند. همچنین مصرف میوههای حاوی ویتامین C نیز به جذب بهتر آهن کمک میکند؛ بنابراین میوههایی نظیر پرتقال، نارنگی، تمشک و توت فرنگی نیز میتواند در این مورد مفید باشد.
اگر از کمخونی رنج میبرید، بهتر است با مشورت پزشک برنامه غذایی مشخصی برای درمان این عارضه در نظر بگیرید.
سبزیجات موثر در درمان کمخونی
سبزیجات حاوی مقدار زیادی آهن و امگا-۳ است به همین دلیل میتوانند برای درمان کمخونی مفید باشند. سبزیجاتی همچون اسفناج، کلم بروکلی، جعفری و هویج به دلیل برخورداری از آهن قادرند به درمان کمخونی کمک کند. افزایش سطح آهن در بدن کمک کنند.
سبزیجاتی مانند فلفل دلمه، گوجه فرنگی و برگهای سبز نعنا، کاهو و بابونه نیز که حاوی مقدار زیادی ویتامین C هستند؛ میتوانند در این زمینه مفید واقع شوند.
متخصصان توصیه میکنند به منظور جلوگیری از کمخونی حتما مصرف این سبزیجات را در رژیم غذایی خود قرار دهید تا بتوانند از مزایای مصرف آنها برخوردار شوید.
بهترین غذاها برای درمان کمخونی
تنظیم یک رژیم غذایی مناسب نه تنها میتواند از ابتلای مردان و زنان به کمخونی جلوگیری کند؛ بلکه قادر است به بهبود این عارضه نیز کمک کند.
اگر از کمخونی رنج میبرید، بهتر است تا یک برنامه غذایی سرشار از انواع گوشت، حبوبات و سبزیجات تنظیم کنید.
غذاهایی مانند آبگوشت، خورش سبزی و قیمه، عدسی و تمامی غذاهایی که با استفاده از حبوبات تهیه میشود، میتوانند در درمان کمخونی موثر باشند.
سخن پایانی و نتیجه گیری در باب کمخونی
در بین تمامی حالتهای ذکر شده که میتواند سبب ایجاد کمخونی گردد کمبود آهن پررنگتر از سایر موارد است که این حالت نیز با مصرف مکملهای غذایی حاوی این ماده معدنی برطرف خواهد شد.
اما سایر موارد نیاز به تحت نظر قرار گرفتن توسط پزشک متخصص و مصرف دارو دارد لذا در صورت مشاهده هر یک از علائم ذکر شده در این مقاله توصیه میگردد که حتما به پزشک مراجعه شود تا با انجام آزمایشهای مربوطه از عدم مشکل اطمینان حاصل نمایید.
بهترین کلینیک طب سنتی برای درمان کمخونی
بهترین کار این است از همان ابتدای مشاهده علائم کمخونی به دنبال درمان صحیح و اصولی باشید. بهترین راهکار برای درمان کم خونی مراجعه به متخصصان طب سنتی است. در واقع میتوان گفت متخصصان طب سنتی قادرند تا یک برنامه خوب برای درمان این عارضه در نظر بگیرند و کمک کنند بدون هیچ عارضه خاصی از شر این بیماری رهایی یابید.
بهترین کلینیک برای دریافت خدمات مربوط به طب سنتی، کلینیک دکتر صرافان است. شما با مراجعه به این کلینیک میتوانید تمامی دردهای خود را طبق اصول طب سنتی درمان کنید. توصیه ما به شما این است که اگر از کمخونی رنج میبرید همین حالا به متخصصان طب سنتی ما مراجعه کنید و با کمک متخصصانی مانند دکتر شکوفه حیدری، دکتر مریم منفرد، دکتر مینا موحد و دکتر معصومه صرافان این عارضه را درمان کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!