بیخوابی امروزه یکی از شایع ترین و زیادترین مواردی است که افراد برای درمان آن به کلینیکها و پزشکان متعدد مراجعه میکنند. این بیماری ممکن است در سال تعداد افراد زیادی را به خود درگیر نماید، مهمترین موردی که باید در زمان درگیری با این بیماری به آن توجه نمایید این است که هر چه سریعتر برای درمان به روشهای متعددی مانند طب سنتی اقدام نمایید، تا از عوارض ناشی از بیخوابی جلوگیری نموده و هرچه سریعتر سلامت خود را به دست آورید. در این مقاله اطلاعاتی در زمینه علتهای اصلی این بیماری و عوارض ناشی از آن را عنوان خواهیم نمود و برای رفع آن چارهای خواهیم اندیشید.
در ویدئوی زیر دکتر صرافان، پزشک طب سنتی زادمهر، درباره اهمیت خواب برای بدن از نظر طب سنتی صحبت میکنند:
علت های مهم بیخوابی
بیخوابیها به سه دسته شایع موقعیتی، مزمن و عود شونده تقسیم میشوند. گروه اول دستههایی هستند که مدت زمان کوتاهی فرد درگیر آنها است و به دلیل شرایط یا موقعیتهای حساس با داشتن استرس و افکار درگیر ایجاد میشود. بعد از گذشت مدتی و جدا شدن از وابستگیهای فکری فرد میتواند بیماری خود را کنترل نموده و به حالت عادی و روتین باز گردد. دومین گروه بیخوابیهای مزمن هستند که به آنها بیماریهای تداوم یافته نیز میگویند. افرادی که دارای افسردگیهای ماژور و اضطرابهای روانی ممتد هستند با این بیماری درگیرند. بهترین روش درمان این گروه حذف فاکتورهای محرک شناسایی شده است. سومین گروه عود شوندهها هستند، این گروه از افراد دچار سردرگمی و عدم کنترل رفتار و احساس خواهند شد چرا که روز به روز بیخوابی بر روی بدن و سیستم عصبی آن تاثیر مستقیم خواهد گذاشت. با توجه به مواردی که گفته شد علت مهم این بیماری معمولا درگیری فکری و ذهنی است.
عوارض ناشی از بیخوابی
بیخوابی میتواند بر روی سلامت مغز و اندامهای حیاتی و مهم بدن اثر بگذارد. همچنین میتواند روی سلامت پوست، مو و زیبایی شما نیز تاثیر گذار باشد. سلولهای مهم بدن در زمان استراحت شما عمل تنفس سلولی را انجام داده و گاه سلولهای بدن مانند سلولهای پوست شروع به کلاژن سازی میکنند در غیاب خواب کافی این اندامها دچار آسیب میشوند. نه تنها این موارد بلکه این مورد میتواند یکی از علل شایع بیماریهای زمینهای باشد.
برای رفع بیخوابی چه اعمالی را میتوانیم انجام دهیم؟
ابتدا محیط اتاق خوابتان را بررسی نموده، حذف صداهای موجود، تخت راحت، خوردن یک لیوان شیر گرم قبل از خواب، عدم مصرف مواد اعتیاد آور و الکل، انجام روتین پوستی، عدم مصرف کافئین قبل از خواب، استحمام قبل از خواب، انجام یوگا و ورزشهای آرامشبخش و همچنین نوشتن موارد اتفاق افتاده در روز میتواند بیخوابی شما را رفع نماید، همچنین با طب سنتی نیز میتوانید برای درمان انواع این بیماری قدام نمایید.
روش درمان بیخوابی با طب سنتی
مهمترین دلایل بیخوابی، تغییرات مزاجی هستند. البته در این میان وضعیت سلامتی و مزاجی سایر اعضا به خصوص دستگاه گوارش و مهمتر از همه معده نیز بسیار حائز اهمیت است.
مهمترین تغییرات مزاجی که سبب بیخوابی میشوند شامل موارد زیر هستند:
- خشکی مزاج
- گرمی زیاد
- سردی مزاج مغز
- سوءمزاجهای سوداوی و صفراوی
- هر نوع اختلال در دستگاه گوارش اعم از نفخ، رفلاکس، یبوست و … نیز میتوانند سبب ایجاد، تشدید و یا حتی عدم پاسخ کافی به درمان بی خوابی شوند.
بیشتر بدانید: روشهای درمان یبوست با طب سنتی
الابته لازم است بدانید که اختلالات مزاجی ذکر شده در سایر اعضای بدن (قلب، ریه، کبد، رحم…) نیز میتواند با انتشار به سیستم عصبی سبب بیخوابی گردد. برای درمان بیخوابی در طب سنتی ایرانی، مانند درمان تمامی بیماریهای دیگر، توصیه به ایجاد تعادل مزاجی در فرد میشود. این تعادل مزاجی زیر نظر پزشک طب سنتی و با توجه به برنامه غذایی فرد به او کمک میکند.
توصیههای طب سنتی برای درمان بیخوابی
- محل خواب باید تمیز، نرم بوده و تهویه مناسب و رطوبت کافی داشته باشد.
- احساس امنیت و نیز دمای مناسب برای هر فرد با توجه به ویژگیهای جسمانی (مزاج) اهمیت دارد.
- از سروصدا، نور و هر چه که مانع آرامش است، اجتناب شود.
- بهتر است از خوابیدن بر زمین سرد و نمناک پرهیز شود.
- توجه کنید که میزان خواب کمتر از ۶ ساعت یا بیشتر از ۱۰ ساعت طبیعی نیست و سبب کاهش سطح سلامتی میشود.
- بهترین زمان خواب قبل از نیمه شب است. خواب حدود ساعت ۹ تا ساعت ۳ صبح بهترین عملکرد مغزی و ذهنی را برای ما به همراه خواهد داشت.
برخی از این گیاهان دارویی برای درمان بیخوابی
داروهای جدید که برای رفع مشکلات خواب تجویز میشوند عمدتا اثراتی موقت و کوتاه مدت داشته و لذا لازم است بطور مکرر مصرف شوند و مصرف بلندمدت این داروها عوارض جانبی خطرناک دارد مانند سردرد، درد عضلات، یبوست، خشکی دهان، خستگی روزانه، اختلال در تمرکز، سرگیجه و غیره. اما داروهای گیاهی توصیه شده در طب سنتی ایرانی عوارضی ندارد و کاملا طبیعی است.
البته باید به این نکته توجه داشت که اگرچه این گیاهان دارویی مورد استفاده در طب سنتی به علت طبیعی بودن بطور کلی بیخطر محسوب میشوند اما مصرف آنها در افراد مختلف بهتر است زیر نظر پزشک طب سنتی ایرانی انجام شود.
- چای بابونه: چای بایونه مانند یک آرامبخش ملایم عمل کرده، به آرامش اعصاب، کاهش اضطراب و رفع کمخوابی یا بیخوابی کمک میکند.
- گل راعی: گل راعی نیز یکی از گیاهان دارویی شناخته شده در طب سنتی برای رفع عوارض افسردگی مانند اضطراب و کمخوابی است.
- سنبل الطیب: ریشه سنبل الطیب نیز در طب سنتی برای رفع اضطراب و تقویت آرامش کاربرد داشته است. مطالعات متعددی وجود دارد که نشان میدهد ریشه سنبل الطیب در ایجاد خواب آرام بسیار مفید است.
- اسطخودوس: اسطخودوس نیز یکی از گیاهان دارویی پرکاربرد در طب سنتی است که از آن برای تقویت روحیه، تسکین درد و بهبود کیفیت خواب استفاده میشود. عصاره اسطخودوس چه بصورت خوراکی و چه بصورت روغن در اسپری یا حتی چای قابل مصرف است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!