بثورات پوستی که از آن به عنوان راش نیز یاد میشود یک عارضه پوستی است که میتواند به دنبال دلایل مختلفی چون مصرف دارو، حساسیت و آلرژی، کرونا و دیگر بیماریها ایجاد شود.
این عارضه در بیشتر مواقع با تغییر رنگ، سوزش و خارش همراه است.
در طب سنتی راهکارهای بسیاری برای کنترل و درمان این عارضه پیشنهاد شده است، به همین دلیل تصمیم داریم در این مطلب از مجله کلینیک دکتر صرافان به بررسی این سوال بپردازیم که بثورات جلدی چیست؛ و اطلاعات لازم را در اختیار خواننده قرار دهیم.
بثورات پوستی چیست؟
بثورات پوستی یا راش (rash) به هر تغییری در بافت یا رنگ پوست گفته میشود که تغییرات ظاهری هستند و معمولا با قرمزی، التهاب، خارش یا سوزش همراه است. این تغییرات می توانند در پاسخ به عوامل مختلفی از جمله آلرژن ها، عفونت ها، بیماری های پوستی و شرایط پزشکی داخلی ایجاد شوند. بثورات پوستی میتوانند در هر قسمتی از بدن ظاهر شوند و شکلها و اندازههای مختلفی داشته باشند. انواع مختلفی از بثورات وجود داردکه هرکدام با توجه به علت ایجاد، ظاهر و محل بروز مفاوت هستن. برخی از انواع رایج بثورات شامل راش، کهیر، اگزما و پسوریازیس می شود. درمان این عارضه به علت ایجاد آن بستگی دارد. در برخی موارد، بثورات پوستی به خودی خود برطرف میشوند. در سایر موارد، ممکن است نیاز به درمان با داروهای موضعی یا خوراکی باشد.
توجه داشته باشید که پوست گاهی اوقات میتواند نشانهای از یک بیماری جدی باشد، به همین دلیل در صورت مشاهده هرگونه بثورات پوستی که همراه با علائم دیگری مانند تب، درد یا بثورات پوستی در سایر اعضای بدن است، باید به پزشک مراجعه کرد.
پیشنهاد مطالعه: راهکارهایی برای حفظ شادابی و جوانسازی پوست با طب سنتی
علائم بثورات پوستی
بثورات پوستی با یک سری علائم همراه خواهد بود. از مهمترین این علائم میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
قرمزی یا تغییر رنگ پوست
قرمزی یکی از شایعترین علائم بثورات پوستی است که میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. این تغییر رنگ پوست به دلیل گشاد شدن رگهای خونی در ناحیه آسیبدیده رخ میدهد و میتواند از ملایم تا شدید متفاوت باشد. قرمزی ممکن است به صورت یک لکهی کوچک و موضعی یا به صورت گسترده در سطح وسیعی از پوست ظاهر شود. شدت قرمزی میتواند با عوامل مختلفی از جمله نوع بثورات، شدت التهاب و پاسخ فردی به تحریکات پوستی ارتباط داشته باشد. همچنین، رنگ قرمزی ممکن است از صورتی کمرنگ تا قرمز تیره و حتی بنفش متغیر باشد. در برخی موارد، قرمزی پوست ممکن است با خارش، سوزش یا درد همراه باشد.
خارش
خارش یکی دیگر از علائم آزاردهنده و شایع بثورات پوستی است که میتواند به دلایل مختلفی از جمله تحریکات پوستی، واکنشهای آلرژیک، عفونتها و بیماریهای پوستی رخ دهد. شدت خارش میتواند از خارش خفیف و گاهبهگاه تا خارش شدید و مداوم متغیر باشد. خارش میتواند در هر ناحیهای از بدن که بثورات وجود دارد، احساس شود و اغلب با خاراندن پوست تشدید میشود. خاراندن پوست، علاوه بر ایجاد ناراحتی، میتواند باعث آسیب به پوست، عفونت ثانویه و گسترش بثورات شود.
برآمدگیها
برآمدگیهای پوستی یکی از علائم مشخصه بسیاری از بثوراتها هستند. این برآمدگیها میتوانند در اندازه، شکل و رنگهای مختلفی ظاهر شوند. برخی از انواع برآمدگیها عبارتند از:
- پاپول: برآمدگیهای کوچک و سفت
- پوسچول: برآمدگیهای کوچک حاوی چرک
- وسیکول: تاولهای کوچک و پر از مایع شفاف
- بول: تاولهای بزرگ و پر از مایع
- نودول: برآمدگیهای سفت و بزرگتر عمقی
تورم یا التهاب
تورم یا التهاب پوستی یکی دیگر از علائم شایع بثورات است که نشاندهنده واکنش سیستم ایمنی بدن به تحریکات خارجی یا داخلی است. این تورم میتواند در نواحی کوچک یا گستردهای از پوست ایجاد شود و با قرمزی، گرما و درد همراه باشد.
پوست خشک، پوستهپوسته یا ترکخورده
خشکی، پوستهپوسته شدن و ترکخوردگی پوست از نیز میتوان از علائم شایع برخی از انواع بثورات، به ویژه در بیماریهای پوستی مانند اگزما و پسوریازیس دانست. این علائم به دلیل از دست دادن رطوبت پوست و اختلال در عملکرد سد محافظتی پوست ایجاد میشوند. عوامل مختلفی از جمله آب و هوای خشک، استفاده از صابونهای قوی، تماس با مواد شیمیایی و برخی بیماریهای داخلی میتوانند باعث تشدید این عارضه و گاهی ترکخوردگی و خونریزی شود.
ترشح
بسیاری از بیمارانی که از بثورات رنج میبرند معمولا ترشح را به عنوان یک علائم مهم گزارش میکنند. این ترشح میتواند به صورت چرک، مایع شفاف، یا پوستههای خشک ظاهر شود. نوع ترشح به تشخیص بثورات کمک بسیاری خواهد کرد. برای مثال، ترشح چرکی معمولاً در عفونتهای باکتریایی دیده میشود، در حالی که ترشح مایع شفاف ممکن است در تاولها یا بیماریهای پوستی مانند اگزما مشاهده شود.
درد و حساسیت
درد و حساسیت پوستی از دیگر علائم آزاردهنده بثورات محسوب میشود که در بیماران مختلف دیده میشوند. این علائم طیف مختلفی داشته و برای همه یکسان نیست. استفاده از داروهای مسکن و روغنهای گیاهی میتواند در کاهش این درد و حساسیت موثر باشند.
بثورات پوستی ایدز
بثورات پوستی یکی از علائم شایع عفونت HIV است. این بثورات میتواند در هر قسمتی از بدن ظاهر شود، اما بیشتر در صورت، گردن، سینه و پشت دیده میشود. این نکته را در نظر داشته باشید که بثورات پوستی ایدز معمولا به صورت لکههای قرمز، خارشدار و برجسته ظاهر میشوند. در برخی موارد، بثورات پوستی ایدز میتواند با علائم دیگری مانند تب، سردرد، درد عضلانی و تورم غدد لنفاوی همراه باشد.
بثورات پوستی ایدز معمولا در مرحله اولیه عفونت HIV، یعنی حدود دو تا چهار هفته پس از قرار گرفتن در معرض ویروس، ظاهر میشوند. این عارضه معمولا ظرف چند هفته بدون درمان برطرف میشوند. با این حال، در برخی موارد، بثورات پوستی ممکن است در طول بیماری HIV عود کنند.
بثورات پوستی خارش دار
بثورات پوستی خارش دار یک عارضه شایع است که می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. برخی از علل بثورات پوستی خارش دار عبارتند از:
آلرژی:
آلرژی به مواد غذایی، گرده، داروها یا سایر مواد می تواند باعث ایجاد بثورات پوستی خارش دار شود.
عفونت:
عفونتهای باکتریایی، ویروسی یا قارچی نیز از دیگر دلایل ایجاد بثورات پوستی خارش دار هستند.
بیماریهای پوستی:
گاهی نیز ابتلا به برخی از بیماریهای پوستی، مانند اگزما، پسوریازیس و آکنه، میتوانند باعث ایجاد بثورات پوستی خارش دار شوند.
عوارض جانبی داروها:
مصرف داروها به خصوص داروهای شیمیایی با یک سری عوارض همراه خواهد بود. بثورات پوستی خارش دار میتواند یکی از این عوارض باشد.
تماس با مواد تحریک کننده:
تماس با مواد تحریک کننده، مانند مواد شیمیایی، مواد آرایشی یا فلزات از دیگر دلایل ایجاد بثورات پوستی خارش دار است.
علت بثورات جلدی در بزرگسالان
بثوارث جلدی در بزرگسالان میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. از مهمترین این دلایل میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
واکنشهای آلرژیک
تماس پوست با مواد حساسیتزا یا آلرژنها یکی از شایعترین علل ایجاد بثورات جلدی است. این مواد میتوانند شامل مواد شوینده، گیاهان سمی، فلزات، داروها، مواد غذایی و بسیاری موارد دیگر باشند. واکنشهای آلرژیک معمولاً به صورت کهیر (برجستگیهای قرمز و خارشدار)، اگزما (التهاب پوست با خارش شدید) یا درماتیت تماسی (التهاب پوست در محل تماس با آلرژن) ظاهر میشوند. شدت این واکنشها میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و در برخی موارد منجر به مشکلات تنفسی یا شوک آنافیلاکسی شود.
عفونتهای پوستی
عفونتهای باکتریایی، ویروسی یا قارچی پوست نیز میتوانند باعث ایجاد بثورات شوند. عفونتهای باکتریایی مانند فولیکولیت (التهاب فولیکولهای مو)، ایمپتIGO (عفونت سطحی پوست) و سلولیت (عفونت لایههای عمقی پوست) معمولاً با قرمزی، تورم، درد و چرک همراه هستند. عفونتهای ویروسی مانند آبله مرغان، زگیل و تبخال نیز میتوانند باعث ایجاد بثورات مشخصی شوند. عفونتهای قارچی مانند پای ورزشکار، کچلی و عفونتهای ناخن نیز از دیگر علل شایع بثورات هستند.
محرکهای فیزیکی
عوامل فیزیکی مانند گرما، سرما، نور خورشید، فشار، اصطکاک و تعریق نیز میتوانند باعث تحریک پوست و ایجاد بثورات شوند. آفتاب سوختگی، کهیر ناشی از گرما و بثورات ناشی از تعریق نمونههایی از این نوع بثورات هستند.
بثوارثهای ایجاد شده به این دلیل معمولا در کوتاه مدت پس از حذف محرکهای فیزیکی درمان میشوند.
عوارض جانبی داروها
از دیگر دلایل بثورات پوستی میتوانیم به عوارض مصرف برخی داروها اشاره کنیم. داروهایی مانند آنتیبیوتیکها، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)، داروهای شیمی درمانی و داروهای فشار خون میتواند باعث ایجاد بثورات پوستی به عنوان یک عارضه جانبی شود. این بثورات نیز معمولاً پس از قطع دارو بهبود مییابند.
شرایط پزشکی داخلی
در برخی مواقع دیده میشود که نشانهای از وجود یک مشکل جدیتر در بدن هستند و نیاز به بررسیهای بیشتر دارند. بیماریهای داخلی مانند دیابت، بیماریهای کبدی، بیماریهای کلیوی، اختلالات تیروئید، کمبود ویتامینها و مواد معدنی، برخی سرطانها و بیماریهای خود ایمنی از این بیماریها هستند.
بیماریهای پوستی
بیماریهای پوستی مختلفی وجود دارند که با ایجاد بثورات همراه هستند. اگزما، پسوریازیس، روزاسه، درماتیت آتوپیک و لوپوس اریتماتوز از جمله این بیماریها هستند. لازم به ذکر است که درمان و مدیریت این بیماریها حتما باید توسط پزشک انجام گیرد تا نتیجه دلخواه حاصل شود.
بثورات پوستی در کودکان
برخی از افراد تصور میکنند که بثورات پوستی تنها مختص بزرگسالان است اما باید بدانید این عارضه در کودکان نیز بسیار دیده میشود.
کودکان در اثر ابتلا به بیماریهای پوستی، عفونت، سرخک، مخملک و آلرژی ممکن است این عارضه را تجربه کنند.
این نکته را در نظر داشته باشید که به دلیل حساسیت بدن کودکان ضروری است که در صورت بروز علائم بثورات در کودکان هر چه سریعتر به پزشک مراجعه شود تا اقدامات درمانی لازم در سریعترین زمان انجام گیرد.
بثورات پوستی کرونا در کودکان
بثورات پوستی یکی از شایعترین علائم کرونا است که در حدود ۳۰ درصد از مبتلایان دیده میشود. در کودکان، بثورات پوستی ناشی از کرونا معمولا در ۲ تا ۱۲ روز پس از شروع علائم دیگر ظاهر میشود. انتظار میرود این عارضه با گذشت دوره ابتلا به بیماری کرونا به طور خود به خود از بین برود. چنانچه از بین نرفت میتوانید از متخصصان طب سنتی کمک بگیرید تا بهترین پروتکل درمانی برای شما در نظر گرفته شود.
این عارضه در کودکان معمولا به شکل کهیر، پتشی و پوسچول دیده میشود.
بثورات جلدی در اثر مصرف دارو
بثورات جلدی در اثر مصرف دارو، یک عارضه جانبی شایع است که میتواند در اثر مصرف هر نوع دارویی ایجاد شود. این بثورات می توانند در هر قسمتی از بدن ظاهر شوند و شکلها و اندازههای مختلفی داشته باشند.
این عارضه معمولا ظرف چند روز پس از قطع مصرف دارو برطرف میشود. اما در برخی موارد ممکن است بثورات جلدی شدید یا طولانی مدت باشند. در این موارد، ممکن است نیاز به درمان با داروهای موضعی یا خوراکی احساس شود.
اگر پس از مصرف دارو متوجه بروز بثورات جلدی شدید، باید مصرف دارو را قطع کنید و به پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند علت بثورات جلدی را تشخیص دهد و درمان مناسب را تجویز کند.
از مهمترین داروهایی که میتواند موجب بثورات پوستی شود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آنتی بیوتیکها، مانند پنی سیلین، سفالوسپورینها و مکرولیدها
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)، مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن
- داروهای شیمی درمانی
- داروهای ضد تشنج
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد روان پریشی
- داروهای قلبی
- داروهای ضد فشار خون
این نکته را در نظر داشته باشید که بثورات پوستی ناشی از مصرف دارو را میتوان به دو دسته بثورات جلدی آلرژیک و بثورات جلدی غیر آلرژیک تقسیمبندی کرد. بثورات جلدی آلرژیک در اثر واکنش سیستم ایمنی بدن به دارو ایجاد میشود. این عارضه معمولا به صورت کهیر، جوش یا ضایعات پوستی خارش دار دیده میشود.
در مقابل بثورات جلدی غیر آلرژیک در اثر مکانیسم های دیگری غیر از واکنش سیستم ایمنی بدن به دارو ایجاد میگردند و میتوانند به صورت لکه های قرمز، تاول ها یا ضایعات پوستی خشک ظاهر شوند.
پیشنهاد مطالعه: منافذ باز پوست و بهترین راه درمان آن
بثورات پوستی کرونا
بیماری کرونا با طیف وسیعی از علائم همراه است. به گونهای که بسیاری از دانشمندان را در سراسر جهان شگفت زده کرده و سوالات بسیاری را در ذهن مخاطبان به وجود آورده است. بثورات پوستی کرونا یکی از علائمی است که ممکن است به دنبال این بیماری در افراد مشاهده شود.
ناگفته نماند که تنها ۲۰ تا ۳۰ درصد افراد مبتلا به کرونا این عارضه را تجربه خواهند کرد.
جالب است بدانید که استفاده از عسل در دوران کرونا میتواند نقش بسیار زیادی در کنترل و درمان این عارضه ایفا کند.
درمان بثورات پوستی ناشی از کرونا
متخصصان طب سنتی پیشنهاد میکنند به منظور کنترل و درمان بثورات پوستی ناشی از کرونا از راهکارهای زیر استفاده شود:
- مصرف داروهای گیاهی: داروهای گیاهی مختلفی برای درمان خارش گرم وجود دارند که از جمله بهترین آنها میتوان به گلاب، روغن بادام شیرین، روغن زیتون، عرق کاسنی، عرق شاهتره و عرق خارشتر اشاره کرد. مصرف این دورها طبق دستور پزشک میتواند کمک شایانی به درمان این عارضه کند.
- استفاده از کمپرس سرد: کمپرس سرد میتواند به کاهش خارش و التهاب پوست کمک کند. بنابراین اگر از بثورات پوستی رنج میبرید و میخواهید هر چه سریعتر علائم این عارضه را کاهش دهید، استفاده از کمپرس سرد میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد.
- حمام آب ولرم: هر چه پوست شما نرمتر و لطیفتر باشد، عوارض این عارضه کمتر دیده میشود. حمام آب ولرم میتواند به نرم شدن پوست و کاهش خارش کمک کند. به همین دلیل به بیماران توصیه میشود دوش آب ولرم را جدی بگیرند و از آن غافل نشوند.
- استفاده از کرمهای مرطوبکننده: کرمهای مرطوبکننده از جمله بهترین محصولاتی هستند که برای مراقبت از پوست ساخته شدهاند. با استفاده از این دسته محصولات میتوانید به کاهش خشکی پوست و خارش کمک کنید.
بهترین مرکز برای درمان بثورات پوستی
اگر از راش یا بثورات رنج میبرید و به دنبال راهکارهای موثری برای کنترل و درمان این عارضه هستید، مراجعه به کلینیک طب سنتی دکتر صرافان میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد.
ما در این کلینیک با کمک متخصصان خبرهای چون دکتر مریم منفرد، دکتر شکوفه حیدری و دکتر معصومه صرافان نهایت تلاش خود را در جهت رفع این دسته بیماریها به کار میگیریم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!