سینوزیت از انواع بیماری های رایج است که در سنین مختلف بروز می کند و افراد ممکن است به طور موقت یا مستمر با این بیماری درگیر شوند. سینوزیت (Sinusitis)، به معنای بروز التهاب در سینوس افراد است. این بیماری سبب گرفتگی سینوس میشود و احتمالا به علت آلرژیها یا سرماخوردگی رخ میدهد.
سینوزیت احتمال دارد بدون هیچ درمانی چند روز پس از بروز آن درمان شود و در طولانی مدت مشکلی برای افراد ایجاد نکند. در صورتی که علائم با گذر زمان بهبود نیابد، نیاز به مداخله پزشکی و مصرف دارو پیش میآید.
در ویدئوی زیر دکتر معصومه صرافان درباره راههای درمان سردرد با طب سنتی توضیح میدهند:
سینوزیت چیست؟
سینوسها حفرههای مملو از هوا در استخوانهای جمجمه و صورت هستند. هر عاملی که موجب پرشدن و گرفتگی آنها توسط موکوس یا چرک شود، سینوزیت ایجاد خواهد کرد. سرماخوردگی، حساسیت و انحراف تیغه بینی از عوامل این بیماری هستند. درد، تب خفیف، ترشحات بینی و آبریزش بینی وحلق وخصوصاً در صبحها از علائم این بیماری هستند.
در این بیماری، تورم بافتی رخ میدهد که سینوس ها را درگیر میکند. در قسمت سر، چهار حفره وجود دارد که از طریق کانالهای ظریف به هم متصل هستند و سینوسها را شکل میدهند.
نقش سینوسها این است که یک لایه از مخاط نازک را تولید کنند که این مخاط به وسیله بینی تخلیه میشود تا محیط داخل بینی تمیز بماند. به این ترتیب هرگونه آلودگی به همراه این مخاط از بینی خارج میشود. فضای داخل سینوس ها را هوا پُر کرده است و این احتمال هست که با جمع شدن مایعات، مسدود شود. در این صورت باکتریهای عفونتزا تکثیر شده و عفونت ایجاد میکنند.
علت سینوزیت چیست؟
همان طور که توضیح دادیم، فضای داخل سینوسها با هوا پر شده است. محل قرارگیری سینوس ها در پشت چشمها و گوشها، پشت استخوانهای بینی و پشت پیشانی است. در سینوس سالم باکتری تجمع نمیکند و عفونتی هم رخ نمیدهد. اما اگر دهانه سینوسها دچار انسداد باشد و اصطلاحا بلوکه شود و تخلیه صورت نگیرد، بستر رشد باکتری فراهم میشود.
علل بروز این بیماری میتواند ناشی از مصرف سیگار، ضعف در سیستم ایمنی به دلیل مصرف دارو، ساختار فیزیکی غیرطبیعی در سینوسها، بیماری تب یونجه، انسداد در سینوسها به دلیل سرماخوردگی یا آلرژی و انحراف و پولیپ بینی باشد.
انواع سینوزیت کدامند؟
این بیماری به چند دسته اصلی تقسیم میشود:
- نوع حاد: علائم این نوع سینوزیت شامل آبریزش بینی و درد در صورت است که برای بیش از یک هفته ادامه پیدا میکند.
- نوع نیمه حاد: این نوع التهاب برای مدت بیشتری فرد را درگیر میکند و التهاب آن بیش از یک ماه طول میکشد.
- نوع مزمن: در نوع مزمن این بیماری شاهد پایداری علائم بیماری هستیم که بیش از دو ماه طول میکشد.
- نوع عود کننده: افرادی که سینوسهای آنها بیش از چندین بار در طول سال التهاب پیدا کند، به سینوزیت عودکننده مبتلا هستند.
نشانههای سینوزیت چیست؟
علائم و نشانههای این التهاب شامل سردردهای سینوسی طولانی، احساس درد در قسمت پشت گوش، دندانها و سینوسها است.
از شایعترین نشانهها در این بیماری، بروز تورم در بینی یا صورت، ترشحات بدرنگ و بدبو از بینی و پشت حلق، گلودرد و سرفه است. اگر این علائم تا یک هفته با مراقبتهای معمول بهبود نیافت، نیاز به معاینه دقیقتر توسط پزشک است.
سینوزیت های باکتریایی با مصرف آنتی بیوتیک ها به طور کامل درمان می شوند. برای نوع آلرژیک این بیماری نیز باید درمان به موقع انجام بگیرد. تا آسیبپذیری سینوسها کاهش یافته و از خطر عفونت باکتریایی نیز جلوگیری شود.
برای درمان سینوزیت در وهله اول میتوانید از قرص استامینوفن و شربت خلطآور استفاده کنید ولی اگر به آنتی بیوتیک نیاز پیدا کردید تحت نظر پزشک قرار بگیرید. سینوسها را مرتب با سرم شستشو، بشویید و تمیز نگه دارید، تا از بروز این بیماری جلوگیری کنید.
روشهای پیشگیری از بیماری سینوزیت
بیماری سینوزیت بر اثر عفونت سینوسها ایجاد میشود. برای دچار نشدن به سینوزیت بههنگام ابتلا به سرماخوردگی یا حملههای آلرژیک باید سینوسهارا در این مواقع مرتب پاک کرد:
- استفاده از داروهای ضد احتقان خوراکی یا قطره یا افشانه ضد احتقان بینی
- فینکردن مکرر در هنگام سرماخوردگی و تمیز نگهداشتن بینی از ترشحات
- نوشیدن آب به مقدار زیاد برای رقیق ماندن ترشحهای بینی
با استفاده از روشهایی میتوان خطر ابتلا به سینوزیت را بهخصوص در افرادی که مستعد بیماری هستند، کاهش داد:
- مرطوب نگهداشتن هوای منزل با دستگاه بخور
- استفاده از جاروبرقیهایی که فیلتر هوا دارند
- دوری از حیوانات خانگی
- نکشیدن سیگار
- مصرف ننمودن الکل
- استفاده از افشانههای ضداحتقان پیش از شنا یا غواصی
اگر تشخیص عفونت قارچی برای شما داده شد، نگران نباشید و فورا برای دریافت دارو به پزشک متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره سینوزیت و سردردهای مزمن، با کلینیک طب سنتی ایرانی زادمهر تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!