مزاج صفراوی چیست؟
مزاج صفراوی یکی از چهار مزاج اصلی در طب سنتی ایران است که به گرمی و خشکی مزاج اشاره دارد. مزاج صفراوی در نتیجه تعادل نامناسب چهار عنصر اصلی (خاک، آب، آتش و هوا) و چهار خلط (دم، صفرا، بلغم و سودا) در بدن ایجاد میشود. افزایش خلط صفرا و غلبه آن بر سایر اخلاط، باعث بروز علائم و ویژگیهای مزاج صفراوی میشود. عوامل مختلفی مانند ژنتیک، تغذیه نامناسب، سبک زندگی ناسالم و استرس میتوانند در ایجاد و تشدید این مزاج نقش داشته باشند.
توجه داشته باشید که افراد با مزاج صفراوی ممکن است مستعد برخی بیماریها مانند سردرد، میگرن، یبوست، مشکلات پوستی، بیخوابی و التهاب کبد باشند. برای بهبود این مزاج، طب سنتی روشهای مختلفی مانند اصلاح تغذیه، استفاده از داروهای گیاهی و تغییر سبک زندگی را پیشنهاد میکند.
مزاج صفراوی گرم و خشک جزو طبعهای طب سنتی ایرانی است. یکی از پایههای طب سنتی ایرانی شناخت مزاج یا طبع بدن است. در دستهبندیهای طب سنتی ما ویژگیهایی برای هر یک از مزاجها میشناسیم که با توجه به آن میتوان بطور تقریبی مزاج یا طبع بدن یک شخص را تشخیص داد. در طب ایرانی ما چهار مزاج اصلی داریم که شامل مزاجهای صفرا، دم، بلغم و سودا است. اولین مورد که طبع صفراوی یا صفرا است را دکتر معصومه صرافان، پزشک طب سنتی ایرانی مطب دکتر صرافان، برای ما در ویدئوی زیر توضیح میدهند.
کلیک کنید: خدمات ویزیت طب سنتی مطب دکتر صرافان
- مشخصات مزاج صفراوی چیست؟
- با چه ویژگیهایی میتوان یک شخص با مزاج صفرا را تشخیص داد؟
- چه مشاغلی برای افراد دارای مزاج صفراوی مناسب است؟
- از لحاظ بدنی و میل جنسی و میل غذایی افراد صفراوی چه ویژگیهایی دارند؟
- افراد دارای طبع صفراوی مستعد چه بیماریهایی هستند؟
اگر تمایلی به خواندن متن ندارید میتوانید ویدئوی زیر که توضیح مزاج صفراوی از دکتر معصومه صرافان است را ببینید.
مشخصات مزاج صفراوی گرم و خشک چیست؟
برای شناخت افراد داری مزاج صفراوی باید به بعضی نشانههای ظاهری توجه کرد. این نشانهها که معمولا در بین افراد یک گروه مزاجی مشترک هستند، میتوانند مزاج یک فرد را برای ما مشخص کنند. برای افراد صفراوی گرم و خشک مشخصات زیر را معمولا مشترک بین همه این افراد میتوان دید:
- افرادی که ظاهری باریک و قد بلند دارند
- شانهها و بازوهای جمعی دارند.
- صورتی کشیده دارند.
- دارای بینی درشت، دهان بزرگ و چشمان ریز هستند.
- دارای پوست بدن کممو به دلیل حرارتی که در بدن دارند.
- رگهای دستها در مزاج صفراوی کاملا آشکار و برجسته است.
- رگهای این افراد معمولا آشکار، ولی باریکتر از مزاج دموی است.
- بدلیل داشتن طبیعت پایه گرم، افراد دارای مزاج صفراوی گرم و خشک، پرانرژی و فعال و اهل معاشرت و ارتباط برقرار کردن هستند.
- بدلیل اینکه صفرا به هرجایی از بدن که برسد، جریان خون زیاد میشود، این افراد کمصبر و عجول و در عینحال تیزهوشتری نسبت به سایر مزاجها هستند.
- بدلیل وجود گرمای طبیعی بدن، این افراد سریعا دچار خشمهای آنی میشوند که سریعا نیز تخلیه میشود. بعد از تخلیه عصبانیت کاملا آرام شده و حتی موضوعی که باعث عصبانیت این افراد شده را نیز براحتی فراموش میکنند.
- افراد داری مزاج صفراوی گرم و خشک با توجه به میزان صفرا در خون خود، انرژی زیاد یا کم دارند. اگر صفرا بالا باشد پرانرژی، و اگر پایین باشد، بیحال و کمانرژی هستند.
- قبل از سن ۱۵ سالگی معمولا افراد دارای مزاج صفراوی گرم و خشک دارای موهای نسبتا درشت با فِر موی درشت هست.
- افراد مزاج صفراوی زردی پوست دارند و همچنین پوستی خشکی دارند، که دلیل اصلی آن همان خشکی است که در مزاج این افراد وجود دارد.
- دارای میل جنسی بالا هستند.
- بدلیل خشکی مزاج، یبوست مشکل همیشگی این افراد است.
- به هیچ عنوان تحمل گرما را ندارند و در فصل زمستان نیاز زیادی به لباس گرم ندارند.
- بدلیل گرمی مزاجی که دارند بدنبال خوراکیهای با طبع سرد مثل ترشیجات، آبلیمو و … هستند و از خوردن این خوراکیها لذت میبرند.
در واقع تحلیل ما در طب سنتی ایرانی به این شکل است که به علت اینکه صفرا یا آتش بالانشین هست، و هرچه حرارت در سر بالاتر برود، در واقع باعث خشکی و ریزی میشود. در مزاج صفراوی یا گرم و خشک چون حرارت در قسمت بالای سر قرار میگیرد، هم باعث کوچک شدن چشمان و هم باعث ریزش مو میشود. در واقع حرارت در بالای سر باعث سوختن ریشه مو میشود که علت اصلی ریزش مو در افراد با مزاج صفراوی است. بنابراین بیشتر افراد صفراوی، در اوج سن صفراوی که بیشتر از ۱۵ سال است، دچار ریزش مو خواهند شد.
در بین حیوانات میتوان به خرگوش اشاره کرد که مزاج صفراوی گرم و خشک دارد. در زمانی که صفرا در بدن خرگوش زیاد باشد پرشتاب میدود و بعد از افت صفرا، سرعت خرگوش کم و بیحال میشود.
چهره افراد صفراوی
چهره افراد صفراوی دارای یک سری ویژگی است که در تشخیص این مزاج موثر خواهد بود. پوست این افراد معمولاً گندمی رنگ و گاهی متمایل به زردی است که نشان از غلبه صفرا در بدن دارد. چشمهای این افراد نیز ممکن است رگهای خونی بیشتری داشته باشد و سفیدی چشم آنها گاهی متمایل به زردی باشد. موهای افراد صفراوی اغلب خشک و شکننده است و زودتر از سایرین سفید میشود. جوش و آکنه و لکهای پوستی نیز از دیگر ویژگیهای رایج در چهره این افراد است.
از نظر اندام، افراد صفراوی معمولاً دارای بدنی لاغر و عضلانی با استخوانبندی درشت هستند. این ویژگیها به دلیل متابولیسم بالای افراد صفراوی و سوخت و ساز سریع آنها است. البته باید توجه داشت که این ویژگیها تنها نشانههای کلی هستند و ممکن است در همه افراد صفراوی به یک اندازه دیده نشود. عوامل ژنتیکی، تغذیه و سبک زندگی نیز در ظاهر افراد نقش مهمی ایفا میکنند.
زن صفراوی مزاج
زنان صفراوی اغلب پر انرژی، فعال و پرشور هستند. آنها معمولاً رهبری و کنترل امور را بر عهده میگیرند و در تصمیمگیری سریع و قاطع هستند. اما از سوی دیگر، ممکن است زود خشمگین شوند و صبر و تحمل کمی داشته باشند. همچنین، این زنان معمولاً به دنبال نوآوری و تغییر هستند و از یکنواختی و روتین خسته میشوند.
تغذیه مناسب برای زنان صفراوی بسیار مهم است. مصرف غذاهای سرد و تر مانند میوهها و سبزیجات تازه، لبنیات و آشهای سرد میتواند به تعدیل مزاج گرم و خشک آنها کمک کند. متخصصان به این بانوتن پرهیز از مصرف غذاهای تند، چرب و سرخ شده، گوشت قرمز و ادویههای گرم را توصیه میکنند. ورزش کردن میتواند تاثیرات فراوانی در سلامت و تندرستی این افراد داشته باشد و روحیه آنها را بهبود بخشد. این افراد بیشتر مستعد افسردگی و سایر بیماریهای روانی هستند. به همین دلیل باید بیشتر از سایر افراد به فکر خود مراقبتی باشند.
مشخصات شخصیتی افراد مزاج صفراوی گرم و خشک چیست؟
- در روابط اجتماعی و روابط عمومی بسیار قوی هستند.
- به سرعت میتوانند رابطه دوستی برقرار کنند و سریع صمیمی میشوند.
- بدلیل صفرای قالب افراد وفاداری به دوستیها نیستند.
- وقتی صفرای بدنشان زیاد شود تمایل زیادی به محبت و ایثار دارند.
- جسارت بالایی در افراد مزاج صفراوی دیده میشود.
- روحیه جانفشانی دارند.
- قدرتطلب هستند.
- بیباک هستند.
- در اعتقادات مذهبی، بدلیل خشکی که در مزاجشان دارند، خیلی متعصب هستند و انعطافپذیری کمی نشان میدهند.
- دارای تفکرات ضد اجتماعی در این افراد شایعتر است.
چه مشاغلی برای افراد دارای مزاج صفراوی مناسب است؟
افراد دارای مزاج صفراوی گرم و خشک، تمایل زیادی به رهبری گروهها دارند و بنحوی تمایل به هدایت و رهبری افراد زیاد در این طبع دیده میشود. افراد صفراوی بهتر است که در شغلهایی باشند که تصمیمهای مقتدرانه و سریع گرفته شود. بدلیل اینکه خیلی از شغلها نیاز به تصمیمگیریهای سریع و اجرای سریع نیز دارد، این افراد مناسب برای این رشته و شغل هستند. برای مثال مشاغل زیر میتواند از مزاج صفراوی گرم و خشک باشد:
- پزشکان
- مشاغل اورژانسی مثل آتشنشانی
- خلبان
- رهبر کشورها
- مدیر مقتدر شرکت
و خیلی مشاغلی دیگری که نیاز به تصمیمگیریهای سریع و اجرای سریع نیز دارند.
افراد دارای طبع صفراوی مستعد چه بیماریهایی هستند؟
صفراوی مزاجها بدلیل طبیعت خشکی که دارند، معمولا در خطر بیماریهای زیر هستند:
- پسوریازیس یا اگزمای خشک
- پمفیگوس
- سنگ صفرا
- بیماریهای روانی که بدلیل خشکی مغز ممکن است دچار شوند مثل: اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی
البته این بیماریها را میتوان با اصلاح مزاج و کاهش صفرا تعادل ایجاد کرد.
مزاج صفراوی چه بخورند؟
مواد غذایی که برای مزاج صفراوی مفید است و باعث اصلاح مزاج میشود:
با شناخت خصوصیات صفراوی مزاجها بهراحتی میتوانید تشخیص دهید که آیا شما نیز جزو این افراد هستید یا خیر؟ بهطورکلی از مواد غذایی مفید برای صفراوی مزاجها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- غذاهای خنک از نظر طبع مواد غذایی
- نوشیدنیهای گیاهی مثل عرق شاهتره و عرق کاسنی
- نان جو، پرتقال، لیموترش، اسفناج، آلوبخارا و زرشک
- هندوانه، کدو خورشتی، گرمک، هویج، سبزیها، روغنزیتون
- در خشکبارها ماش، عدس، بادام تازه، برگه زردآلو، برنج سفیدو نخود فرنگی
مواد غذایی که صفراویها نباید بخورند:
از مواد خوراکی مضر برای صفراوی مزاجها نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- غذاهای فریز شده یا سرخشده
- نوشیدنیهایی که طبع گرم دارند.
- میوههایی که طبع گرم دارند، مانند خربزه، موز، طالبی و آناناس
- غذاهای چرب مانند ماکارونی، تخممرغ، لبنیات، چای، نسکافه، سس، رب و سیر
درمان مزاج صفراوی گرم و خشک
افرادی که دارای مزاج صفراوی گرم و خشک در طب سنتی هستند با استفاده از یک سری دمنوشها در طب سنتی میتوانند مشکلات ناشی از این مزاج را کاهش دهند. از مهمترین این دمنوشها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
دمنوش کاسنی
کاسنی طبعی سرد و خشک دارد و به دلیل داشتن ترکیبات تلخ، محرک ترشح صفرا است. این دمنوش به هضم غذا کمک کرده و به کاهش زردی و تلخی دهان در افراد صفراوی کمک میکند. همچنین، کاسنی دارای خواص آنتیاکسیدانی است که موجب محافظت از سلولهای بدن در برابر آسیبهای رادیکالهای آزاد میشود.
دمنوش نعناع
نعناع از دیگر دمنوشهای مفید برای افراد صفراوی است. این دمنوش با وجود طبع گرم و خشک، به دلیل وجود منتول، اثرات خنککنندگی نیز دارد. نعنا موجب هضم غذا، کاهش نفخ و بهبود عملکرد کبد میشود. این گیاه همچنین دارای خواص ضدباکتریایی و ضدویروسی است که میتواند به بهبود برخی از عفونتها کمک کند.
دمنوش بیدمشک
بیدمشک گیاه مفید دیگری است که علاوه بر طبع سرد و تر، حاوی ترکیباتی همچون سالیسین بوده که دارای خواص ضدالتهابی و تببر است. این دمنوش به کاهش دردهای مفصلی و عضلانی کمک کرده و موجب بهبود تب ناشی از مزاج صفراوی میشود. مصرف این دمنوش همچنین میتواند بر کیفیت خواب و افزایش آرامش تاثیر مثبتی داشته باشد.
شاهتره
یکی از مهمترین خواص شاهتره، توانایی آن در کاهش حرارت بدن است. این گیاه با خنک کردن بدن، به کاهش التهاب و قرمزی پوست کمک کرده و موجب بهبود جوش و آکنه ناشی از گرمی مزاج کمک میشود. شاهتره همچنین به عنوان یک تصفیهکننده خون عمل کرده و باعث پاکسازی کبد و کلیهها میشود. این امر به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و کاهش مشکلات گوارشی مانند یبوست و نفخ کمک میکند.
بهترین کلینیک طب سنتی برای اصلاح مزاج
کلینیک طب سنتی دکتر صرافان از بهترین مراکز طب سنتی ایران است که در زمینه اصلاح مزاج و تشخیص و درمان بیماریهای مختلف فعالیت دارد. سابقه درخشان و طولانی این مجموعه باعث شده تا از آن به عنوان یکی از بهترین کلینیکهای طب سنتی ایران جهت اصلاح مزاج یاد شود. چنانچه قصد دارید توسط پزشکانی باتجربه و توانا فرایند تشخیص و درمان مزاج خود را پیش ببرید، مراجعه به این کلینیک میتواند ایده جالبی برای شما عزیزان باشد.
برای بررسی وضعیت مزاجی خود و تست مزاجشناسی میتواند با ما تماس بگیرید.
سپاسگزارم….
مچکرم واقعا سایتتون عالی
باسلام لاغری صفراوی چگونه درمان میشود هرچقدرغذامیخورم چاق نمیشم
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!