متاسفانه امروزه اختلال چربی خون، اختلال رایجی در میان مردم محسوب میشود. تغییر عادتهای غذایی و سبک زندگی مردم را میتوان به عنوان یکی از مهمترین دلایل شیوع روز افزون این اختلال به شمار آورد. مصرف غذاهای سرخکرده، فستفودها، روغنهای جامد و مایع که این روزها رواج زیادی دارند، از جمله مهمترین دلایل ایجاد اختلال چربی خون هستند. حتما شما هم در اطرافیان خود افرادی را دیده اید که از اختلال چربی خون رنج میبرند و برای کنترل کردن آن، به طور منظم از داروهای مختلف استفاده میکنند.
در ادامهی این نوشتار به بررسی اختلال چربی خون، علل به وجود آمدن آن، علائم چربی خون و همچنین روشهای درمان چربی خون در طب سنتی میپردازیم. زمانی که مقدار چربیهای موجود در خون زیاد شود، اختلال چربی خون به وجود میآید. آن مقدار چربی که به وسیلهی انواع غذا وارد بدن میشود را کلسترول مینامند. البته لازم به ذکر است که کبد هم در تولید کلسترول نقش دارد.
کلیک کنید: درمان بیماریها با طب سنتی بدون عارضه
در واقع کلسترول، عنصری ضروری برای کمک به انواع فعالیتهای بدن است. با این حال در صورتی که مقدار چربی که وارد بدن میشود، بیشتر از حد نیاز آن باشد، در رگها انباشته میشود. در نتیجهی انباشته شدن چربی در عروق، اختلالاتی از قبیل گرفتگی رگها و اختلالات قلبی و عروقی به وجود میآید. علمای طب سنتی معتقدند در افرادی که مزاج سرد دارند، تریگلیسیرید بالا میرود و در افراد گرممزاج، کلسترول خون افزایش مییابد.
علت چربی خون از نظر طب سنتی چیست؟
طب سنتی علت چربی خون را در پنج دسته مهم تقسیم بندی میکند:
۱- علل مرتبط با تغذیه:
در طب سنتی، تغذیه مناسب نقش بسیار مهمی در جلوگیری از اختلال چربی خون دارد. مصرف انواع میوهجات و سبزیجات حاوی فیبر میتواند از انباشت چربی در بدن جلوگیری کند. همچنین برای پیشگیری از ابتلا به اختلال چربی خون، بهتر است از مصرف غذاهای چرب و سرخ کرده اجتناب و انواع روغن سالم مانند روغن زیتون، روغن حیوانی و دنبه را جایگزین روغنهای جامد و مایع کرد. همچنین استفاده از برخی مواد غذایی وخوراکی مانند برنج، ماکارونی، تخم مرغ، انواع نوشابه و سسهای دارای چربی زیاد میتواند احتمال ابتلا به اختلال چربی خون را تا حد زیادی بالا ببرد. پس بهتر است در مصرف این مواد غذایی زیاده روی نشود.
۲- علل روحی و روانی:
برخی عوامل روحی و روانی مانند استرس زیاد و یا بیخوابی میتواند منجر به اختلال چربی خون شود. پس بهتر است برای جلوگیری از ابتلا به چربی خون عصبی، این عوامل را تا حد امکان کنترل کرد.
۳- ضعیف شدن کبد:
همانطور که میدانید کبد، مسئولیت کنترل و تنظیم کردن چربی بدن را دارد. مصرف زیاد غذاهای ناسالم مانند فستفودها، سرخ کردنیها و غذاهای چرب میتواند باعث ضعیف شدن کبد شود. ضعف کبد میتواند منجر به انباشت چربی در عروق بدن و در نتیجه اختلال چربی خون شود.
۴- فعالیت بدنی کم:
فعالیت مناسب بدنی یکی از بهترین راهکارها برای جلوگیری از ابتلا به اختلال چربی خون میباشد. تحرک و فعالیت بدنی، چربیهای اشباع شده در بافتها و عروق بدن را از بین میبرد.
۵- یبوست:
یبوست منجر به افزایش یافتن صفرای بدن میشود و در نتیجه چربی خون را بالا میبرد.
علائم چربی خون در طب سنتی زمانی که مقدار چربی انباشته شده در خون افزایش مییابد، غلظت خون بالا میرود. در نتیجه خون به کندی در رگها جریان مییابد. حرکت کند خون در عروق، باعث مختل شدن خونرسانی میشود که در نهایت منجر به کاهش یافتن اکسیژن موجود در بافتهای بدن میشود. توجه به علائم چربی خون باعث میشود بیمار زودتر به این اختلال توجه کرده و استفاده از روشهای درمانی برای کاهش چربی خون را شروع کند.
از جمله مهمترین علائم چربی خون در طب سنتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- به وجود آمدن پف و ورم در صورت عرق کردن زیاد بدن سرگیجه و یا سردردهای شدید که اغلب با سنگین شدن سر همراه هستند دردهای شدید در قسمتهای کف و ساق پا که به راحتی تسکین نمییابند.
- تلخ شدن یا خشک شدن قسمت داخلی دهان احساس خواب آلوده بودن، سنگینی، کوفتگی و یا خستگی شدید بدن احساس گرمای زیاد در قسمتهای مختلف بدن به ویژه قسمت کف پا تپش شدید قلب پس از مصرف چربی زیاد البته لازم به ذکر است که کلیه افرادی که دارای اختلال چربی خون هستند، علائم بالا را ندارند.
همچنین در اکثر مواقع، افراد دارای اختلال چربی خون، تنها یک یا دو مورد از علائم چربی خون را دارند. اما روشهای درمان چربی خون در طب سنتی کدام است؟ در پاراگراف بعد به معرفی برخی داروهای گیاهی و روش های درمانی برای کاهش چربی خون میپردازیم.
بهترین داروهای گیاهی برای کاهش سریع چربی خون در طب سنتی
بر خلاف تصور برخی افراد، مواد خوراکی که طبع خنک دارند، الزاما باعث درمان چربی خون در طب سنتی نمیشوند. حتی دیده شده است که تجویز اقلام خنک در بیمارانی که مزاج بلغمی دارند، باعث به وجود آمدن عوارض مختلف و همچنین شدید شدن اختلال چربی خون در آنها شده است. به عنوان مثال ماکارونی از جمله مواد غذایی است که طبع سرد دارد اما از دفع شدن کامل و درست صفرا جلوگیری میکند. در نتیجهی این اتفاق، یبوست به وجود میآید که منجر به زیاد شدن صفرا و افزایش یافتن چربی خون میشود.
در این پاراگراف، به معرفی و بررسی برخی داروهای گیاهی برای درمان چربی خون در طب سنتی میپردازیم:
- سیر: به جرات میتوان گفت یکی از شناخته شدهترین و موثرترین داروهای طبیعی برای درمان چربی خون در طب سنتی، سیر است. سیر میتواند گزینه مناسبی برای افرادی باشد که مشکل گوارشی با مصرف آن ندارند. نکتهای که بهتر است در مورد مصرف سیر برای کاهش چربی خون بدانید، مصرف کردن آن به صورت خام میباشد. مصرف سیر به صورت پخته تاثیر درمانی آن را به شدت کاهش میدهد.
- شاهتره و کاسنی: برای کاهش چربی خون، بهتر است عرقهای شاهتره و کاسنی را با هم ترکیب کرده و دو استکان از آن را در طی روز میل کنید.
- برخی ترشیها مانند آبغوره، آبلیمو و سرکه: از بین این سه مورد، سرکه موثرترین ترشی برای کاهش چربی خون محسوب میشود. سرکه را میتوانید پس از هر وعده غذایی همراه با مقداری آب میل کنید.
- زرشک: مصرف زرشک برای درمان چربی خون در طب سنتی بیشتر به افرادی توصیه میشود که طبع گرم دارند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!