بیماری دیابت یک اختلال متابولیک مزمن است و با افزایش بیش از حد سطح گلوکز در خون بوجود میآید. طبق آمار سازمان بهداشت جهانی برای سال ۲۰۱۸، نرخ جهانی دیابت در میان بزرگسالان بر اساس مطالعهای که در مجله خود منتشر کرده است، در سنین بالای ۱۸ سال، از ۴.۷٪ در سال ۱۹۸۰ به ۸.۵٪ در سال ۲۰۱۴ افزایش یافته است. همچنین نشان میدهد که شیوع دیابت در کشورهای با درآمد متوسط با سرعت بیشتری افزایش یافته است.
در ویدئوی زیر دکتر اسدزاده درباره درمان دیابت با طب سنتی توضیح میدهند:
علائم بیماری دیابت
علائم دیابت بسته به نوع آن متفاوت است. گاهی اوقات فرد مبتلا به پیشدیابت یا دیابت بارداری ممکن است، اصلا علامتی نداشته باشد. یا ممکن است برخی از علائم دیابت نوع ۱ و دیابت نوع ۲ یا همه علائم را با هم احساس کند. علائم دیابت عبارت اند از:
- تشنگی مداوم
- ادرار مکرر
- گرسنگی شدید
- کاهش وزن به دلایل نامعلوم و ناشناخته
- خستگی
- تاری دید
- بهبود طولانی مدت زخم
- عفونت های مکرر لثه، پوست، واژن یا مثانه
انواع دیابت
انواع بیماری دیابت به شرح زیر است:
دیابت نوع ۱
دیابت نوع ۱ بیماری است که در آن سیستم ایمنی، سلول های بتای لوزالمعده را به دلایل نامعلومی که هنوز شناسایی نشدهاند، از بین میبرد. در کودکان این روند تخریب به سرعت اتفاق میافتد و از چند هفته تا چند سال طول میکشد، در حالی که در بزرگسالان ممکن است برای سالهای زیادی ادامه داشته باشد.
فرد ممکن است در هر سنی به دیابت نوع ۱ مبتلا شود، اما دیابت نوع ۱ اغلب در دوران کودکی یا نوجوانی ظاهر میشود.
جالب است بدانید بسیاری از افرادی که در سنین بالا به دیابت نوع ۱ مبتلا میشوند، به اشتباه دیابت نوع ۲ تشخیص داده میشوند.
دیابت نوع ۲
دیابت نوع ۲ بیماری است که در آن سلولهای بتای لوزالمعده به احتمال زیاد به دلایل ژنتیکی تحت حمایت عوامل خارجی تخریب و از بینمی روند. این روند، فرآیندی بسیار کند است و معمولا چندین دهه طول میکشد.
در بیشتر اوقات افرادی که وزن مناسب و تناسب اندام دارند، احتمال ابتلا به دیابت در آن ها کمتر است حتی اگر ترشح انسولین پایینی داشته باشند. در مقابل این احتمال وجود دارد که یک فرد چاق که فعالیت بدنی ندارد به دیابت نوع ۲ مبتلا شود، زیرا احتمال ابتلا به مقاومت به انسولین و در نتیجه دیابت در این افراد بیشتر است.
در چه سنی احتمال ابتلا به دیابت بیشتر است؟
این بیماری می تواند در هر سنی ظاهر شود. آمار جهانی نشان میدهد که تعداد افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ در جهان در دهههای اخیر افزایش بسیار زیادی را ثبت کرده است و به حدود ۱۵۰ میلیون نفر رسیده است. پیشبینی میشود این رقم به ۳۳۰ میلیون نفر مبتلا به دیابت برسد.
عوارض دیابت
دیابت معمولا در کوتاه مدت خطری برای زندگی فرد ندارد و شایان ذکر است که کنترل دیابت و پیگیری مستمر و رعایت توصیه های پزشک به تاخیر در بروز عوارض کمک میکند. خطر و عوارض فرد ممکن است در صورت عدم تشخیص، افزایش یابد. عوارض بیماری دیابت میتواند موارد زیر را شامل شود.
- آسیب رسیدن به عروق خونی کوچک، از جمله رتینوپاتی که ممکن است منجر به کوری شود.
- نفروپاتی که ممکن است منجر به نارسایی کلیه شود.
- نوروپاتی که منجر به ناتوانی جنسی و اختلالات پای دیابتی میشود.
- گرفتگی رگهای خونی بزرگ که باعث مشکلات مختلف از جمله بیماریهای قلبی عروقی مانند حملات قلبی، سکته مغزی و جریان ناکافی خون به پاها میشود.
راههای پیشگیری از بیماری دیابت
دیابت نوع ۱ قابل پیشگیری نیست، اما داشتن یک سبک زندگی سالم به درمان و همچنین پیشگیری از پیشدیابت، دیابت نوع ۲ و دیابت بارداری کمک میکند و برجستهترین روشهای پیشگیری عبارت اند از:
- داشتن رژیم غذایی سالم
- افزایش فعالیت بدنی و ورزش
- از بین بردن اضافه وزن
رویکرد طب ایرانی در مقابله و درمان بیماری دیابت
طبق آمار دیابت از بیماریهایی است که معمولا عوارض آن از خود بیماری اثرات مخربتری دارد و کسانی که جان خود را بر اثر این بیماری از دست میدهند، مرگ آنها بیشتر ناشی از عوارض این بیماری است.
دلیل ایجاد دیابت از دیدگاه طب ایرانی
از دیدگاه طب ایرانی و به طور کلی طب سنتی منشا بیماری دیابت به دلیل وجود اختلالاتی در کلیهها صورت میگیرد. برخلاف طب نوین که بیشتر پزشکان منشا این بیماری را وجود اختلالاتی در غده پانکراس می دانند.
پزشکان طب ایرانی در اولین قدم برای درمان بیماری دیابت ابتدا مزاج فرد را تعیین کرده و بعد از تعیین آن برای تعدیل و اصلاح مزاج فرد اقدام می کنند. معمولا افرادی که دارای مزاج سرد هستند، این غلبه سردی در آن ها میتواند دلیل مهمی برای ابتلا به بیماری دیابت از نوع یک باشد.
برای تشخیص دیابت فرم سرد و دیابت فرم گرم در افراد، یکی از روش ها تعیین میل افراد به شیرینیجات و یا ترشیجات است.
کسانی که بیشتر دچار دیابت میشوند چه خصوصیاتی دارند؟
معمولا افرادی که میل زیادتری نسبت به شیرینیها دارند دارای مزاج سرد هستند و این سردی از مهم ترین عوامل ایجاد دیابت در آنهاست. این افراد معمولا چاق هستند، تحرک کمی دارند، احساس خستگی زیادی دارند، غذاهای سنگین و فستفود زیادی مصرف میکنند و بنابراین به مرور زمان و با غلبه سردی در بدن آن ها احتمال دیابت در آنها بیشتر و بیشتر میشود.
دسته دوم افرادی هستند که میل به ترشیجات در آنها بیشتر است در نتیجه باید با اصلاح مزاج و افزایش سردی در مواد غذایی دریافتی آن ها بدنشان را معتدل کرد.
به طور کلی می توان گفت در طب سنتی و برای درمان دیابت باید به ۳ مورد اساسی در بدن توجه زیادی داشت. در ادامه به تشریح این ۳ مورد خواهیم پرداخت.
سلامتی کبد و رابطه آن با دیابت از دیدگاه طب سنتی
نکته خیلی مهمی که در رابطه با این افراد مطرح است و پزشکان باید به آن توجه زیادی داشته باشند، این است که وضعیت سلامتی کبد در افراد مبتلا به دیابت معمولا وضعیت خوبی نیست و بیشتر افرادی که دچار بیماری دیابت میشوند ابتدا کبد آنها دچار اختلال عملکرد میشود. بنابراین یکی از مهم ترین رویکردها در طب ایرانی بررسی وضعیت کبد و پانکراس به عنوان یک عضو حاشیهای، در افرادی است که با بیماری دیابت به پزشکان طب ایرانی مراجعه میکنند.
کلیه ها
در قدم بعدی باید وضعیت عملکرد کلیهها و گوارش در افراد مبتلا به دیابت بررسی شود.
سیستم عصبی؛ قدم آخر در درمان دیابت از دیدگاه طب سنتی
معمولا سیستم عصبی و به طور کلی اعصاب در بدن افراد نقش بسیار پر رنگی در سلامتی و عملکرد درست بسیاری از اعضای مهم بدن انسان دارد. درنتیجه اگر افراد در زندگی دچار استرس شدید، انواع تنش، خستگی و به طور کلی عدم آرامش باشند و از سیستم عصبی سالمی برخوردار نباشند، قاعدتا به کارگیری روشهای مختلف و منطبق با طب ایرانی برای درمان بیماری دیابت، بازده خوبی نخواهد داشت.
موارد زیر روش هایی هستند که طب ایرانی برای بهبود وضعیت سیستم عصبی به افراد توصیه می کند:
- عدم توجه به اخبار منفی
- تقویت مغز با مصرف مواد غذایی مقوی مانند بادام.
- استشمام بوهای گرم مثل گل نرگس، گل محمدی و …
- مصرف دمنوش بهار نارنج و دمکرده اسطوخودوس برای آرامش اعصاب و گرم شدن مغز.
- انجام بادکش های گرم که کمک زیادی به آرامش بدن میکند.
این بیماری در کلینیک طب ایرانی زادمهر مورد درمان قرار میگیرد، برای دریافت مشاوره رایگان میتوانید فرم زیر را پر کنید.
فیلد های "*(لازم)" اجباری هستند
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!