چشم یکی از مهمترین و حساسترین نقاط بدن محسوب میشود. به گونهای که ایجاد هر گونه اختلال در آن میتواند یک تهدید جدی برای بینایی محسوب شود و به قدرت دید شما صدمه بزند. عفونت چشم یک عارضه چشمی است که میتواند برای افراد در سنین مختلف رخ دهد و در صورت عدم درمان عواقبی سخت برای فرد به دنبال داشته باشد. اگر دوست دارید در این باره بیشتر بدانید، مطالعه این مطلب از مجله دکتر صرافان مختص شما است.
انواع عفونت چشم
عفونت چشم التهاب یا عفونی شدن بخشهایی از چشم است که میتواند توسط عوامل مختلفی مانند باکتریها، ویروسها، قارچها و انگلها ایجاد شود. از شایعترین این عفونتها میتوان به انواع زیر اشاره کرد:
ورم ملتحمه (پینکآی)
ورم ملتحمه یا پینکآی، التهاب ملتحمه، غشای نازکی که سفیدی چشم و داخل پلکها را پوشانده است، میباشد. این بیماری میتواند توسط باکتریها، ویروسها و آلرژیها ایجاد شود.
علائم ورم ملتحمه شامل قرمزی چشم، خارش و سوزش چشم، ترشحات آبکی یا چرکی از چشم، تورم پلکها و احساس وجود جسم خارجی در چشم است.
کراتیت
کراتیت التهاب قرنیه، لایه شفاف جلوی چشم است. این بیماری دارای عوامل باکتریها، ویروسها، قارچها و انگلها ایجاد است و با علائمی چون درد شدید چشم، قرمزی چشم، حساسیت به نور، تاری دید و ترشحات چرکی از چشم خود را نشان میدهد.
اندوفتالمیت
اندوفتالمیت یا التهاب داخل چشم یکی از مهمترین انواع عفونت چشم محسوب میشود که میتواند توسط باکتریها، قارچها و انگلها ایجاد گردد. این نوع عفونت بسیار جدی است و در صورت عدم درمان میتواند منجر به نابینایی دائمی شود.
گفتنی است که اندوفتالمیت خود را کاهش ناگهانی بینایی، تاری، درد و قرمزی نشان میدهد.
عفونت پلک
عفونت پلک یکی دیگر از شایعترین عفونتهای ایجاد شده در ناحیه چشم است که ترشحات چرکی از پلک، درد، قرمزی و تورم در پلک خود را نشان میدهد و میتواند عوامل ویروسی، باکتریایی و قارچی داشته باشد. شناخت عوامل ایجاد کننده برای تنظیم یک راهکار درمانی ضروری است.
گل مژه
گل مژه که به نام هوردئولوم نیز شناخته میشود، یک عفونت باکتریایی است که در غدد چربی پلک ایجاد میشود. این غدد چربی، مسئول تولید چربی هستند که به مرطوب نگه داشتن چشمها کمک میکند.
این عارضه معمولا با تورم پلک، احساس وجود جسم خارجی در چشم، درد و قرمزی خود را نشان میدهد.
عفونت چشم چه علائمی دارد؟
عفونت چشم با یک سری علائم و اختلال در بینایی خود را نشان میدهد. شناخت این علائم و اختلالها کمک میکند تا در صورت ابتلا اقدامات لازم برای تشخیص زود هنگام را انجام داده و از عارضههای جدی جلوگیری کنید. از مهمترین علائم عفونت چشم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قرمزی چشم
- خارش چشم
- سوزش چشم
- اشک ریزش
- ترشحات چرکی از چشم
- پلک زدن مداوم
- حساسیت به نور
- درد چشم
- تاری دید
عفونت چشم در سرماخوردگی
عفونت چشم یکی از عوارض شایع سرماخوردگی است که به دلیل ویروس یا باکتری ایجاد میشود. این عفونت میتواند هر دو چشم یا فقط یک چشم را درگیر کند.
توجه داشته باشید که درمان عفونت چشم در سرماخوردگی به نوع و شدت عفونت بستگی دارد. در بیشتر موارد، عفونت چشم در سرماخوردگی به خودی خود و با گذشت چند روز بهبود مییابد.
برای پیشگیری از عفونت چشم در سرماخوردگی کافی است دستهای خود را مرتب با آب و صابون بشویید.
از دست زدن به چشمها خودداری کنید. ملحفهها و روبالشیهای خود را مرتب تعویض و از حوله و لوازم آرایشی مشترک استفاده نکنید.
متخصصان توصیه میکنند در صورت ابتلا به سرماخوردگی، برای جلوگیری از انتقال عفونت به چشم، از دستمال کاغذی مجزا برای تمیز کردن ترشحات بینی و چشم خود استفاده کنید و پس از استفاده، دستمال کاغذی را بلافاصله در سطل زباله در بسته بیندازید.
عفونت قرنیه چشم
عفونت قرنیه که به نام کراتیت نیز شناخته میشود، التهاب قرنیه است که به دلیل عفونت باکتریایی، ویروسی یا قارچی ایجاد میشود. قرنیه، لایه شفاف جلوی چشم است که نور را به داخل چشم متمرکز میکند.
اگر عفونت قرنیه به موقع درمان نشود، میتواند عوارض جدی مانند زخم قرنیه و از دست دادن بینایی را به دنبال داشته باشد. بنابراین مراجعه سریع به متخصصانی که در این زمینه فعالیت دارند ضروری است. اگر نمیخواهید از راهکارهای پرعارضه پزشکی نوین استفاده کنید، توصیه میشود به متخصصان طب سنتی مراجعه نمایید.
عفونت چشم کودکان
کودکان نیز همانند بزرگسالان در خطر ابتلا به عفونت چشم قرار دارند. این عارضه بیشتر در کودکانی رخ میدهد که کمتر به اصول بهداشتی پایبند هستند. عوامل ویروسی، قارچی و باکتریایی با اثرگذاری بر روی چشم موجب عفونت و ایجاد علائم این عارضه میشوند. عفونت چشم کودکان با شدتهای مختلف میتواند در یک یا هر دو چشم ایجاد شود و در صورت عدم درمان عواقب جبران ناپذیری را برای فرد به دنبال داشته باشد.
استفاده از کمپرس سرد برای کاهش درد و کمک به بهبود این عارضه بسیار مفید است.
عفونت چشم نوزاد
اگر نوزاد شما به سختی چشمان خود را باز میکند، ریزش اشک خود به خودی دارد و نشانهای از تورم و قرمزی در چشمان او دیده میشود، بهتر است برای اطلاع از سلامت چشمانش به متخصص مراجعه کنید.
تماس دست کودکان با چشم باعث میشود تا گاهی عواملی چون باکتریها، ویروسها و قارچها و همچنین دیگر عوامل بیماریزا امکان نفوذ به چشم و ایجاد عفونت را پیدا کنند.
شستوشوی مرتب دست نوزاد میتواند یک اقدام بسیار مهم برای پیشگیری از وقوع این اتفاق باشد.
درمان عفونت چشم
درمان عفونت چشم با توجه به عامل ایجاد کننده متفاوت است. در واقع میتوان گفت پزشکان سعی میکنند ابتلا عامل ایجاد کننده را رفع کنند تا عفونت کاهش یابد.
استفاده از داروهای کاهنده عفونت، ضد باکتریایی و شد ویروسی در درمان عفونت چشم از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است.
در طب نوین و طب سنتی راهکارهای بسیاری برای کنترل و درمان این عارضه وجود دارد. درمانهای طب نوین بیشتر در پایه استفاده از داروهای شیمیایی است. در صورتی که در طب سنتی از محصولات ارگانیک و غیر شیمیایی که هیچ عارضهای برای بدن ندارند، استفاده میشود.
در صورتی که عفونت بسیار شدید شود برای درمان این عارضه باید از جراحی کمک بگیرید.
درمان خانگی عفونت چشم
در منزل نیز میتوان عفونت چشم را به طور قابل توجهی کاهش داد. در ادامه به معرفی چندین درمان خانگی عفونت چشم خواهیم پرداخت:
آب نمک
آب نمک یک ضدعفونی کننده طبیعی است که میتواند به مبارزه با باکتریها و ویروسهای مسبب عفونت چشم کمک کند. برای این کار، یک قاشق چایخوری نمک را در یک فنجان آب گرم حل کنید و یک پنبه تمیز را در آن خیس کنید. سپس، پنبه را به آرامی روی پلکهای بسته خود بمالید.
استفاده از کمپرس گرم
کمپرس گرم میتواند به باز شدن مجاری مسدود شده غدد چشمی شما کمک کند. برای این کار، یک حوله تمیز را در آب گرم خیس کنید و آن را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی چشم خود که بسته هستند، قرار دهید.
استفاده از کمپرس سرد
کمپرس سرد میتواند به کاهش درد و التهاب چشم شما کمک کند. برای این کار، یک حوله تمیز را در آب سرد خیس کنید و آن را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه چشمهای خود را بسته و کمپرس را روی آن قرار دهید.
عسل
عسل طبیعی و ارگانیک قادر است عفونت و التهاب چشم را کاهش دهد. در ابتدا اطمینان حاصل کنید که عسل تهیه شده اصل و ارگانیک است. سپس آن را با مقداری آب مخلوط کرده و یک قطره چشمی بسازید. چندین قطره از مخلوط آب و عسل را در چشم بریزید.
شیر مادر
چکاندن یک قطره شیر مادر در چشم نوزاد میتواند علائم عفونت را به طور قابل توجهی کم کند.
روغن کرچک و رزماری
ماساژ اطراف چشم با روغن کرچک و رزماری یکی دیگر از بهترین راهکارهای طب سنتی برای کاهش التهاب و درمان عفونت چشم محسوب میشود.
درمان عفونت چشم با چای
شستشوی چشم با چای خنک به عنوان یک روش سنتی برای درمان عفونت چشم به کار میرود. چای به دلیل دارا بودن آنتیاکسیدان و تانن، خاصیت ضد التهابی و ضد باکتریایی دارد و میتواند به کاهش قرمزی، سوزش و خارش چشم کمک کند.
برای استفاده از خاصیت ضد عفونی کننده چای بایستی یک چای کیسهای را در آب جوش قرار داده و ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. سپس آن را از آب خارج کرده و بگذارید تا خنک شود. چای کیسهای خنک شده را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی چشمهای بسته خود قرار دهید. این کار را ۳ تا ۴ بار در روز تکرار کنید تا شاهد اثرات فوقالعاده آن باشید.
قطره برای عفونت چشم
قطره چشمی توتیا یک قطره گیاهی است که برای درمان عفونت چشم ساخته شده است. این قطره که از عسل، ژل رویال، رازیانه و عصاره گل توتیا ساخته شده است، میتواند بدون وارد کردن هیچ گونه عارضه خاص به چشمها، التهاب، درد و قرمزی را کاهش داده و موجب بهبود عفونت شود.
چنانچه قصد استفاده از این قطره را دارید، بهتر است با متخصصان طب سنتی مشورت کنید.
پماد برای عفونت چشم
در طب نوین با استفاده از مواد شیمیایی یک سری پمادها ساخته شدهاند که میتوانند برای درمان عفونت چشم مفید باشند. البته این داروها به دلیل استفاده از مواد شیمیایی بدون عارضه نخواهند بود.
توصیه ما به افرادی که نمیخواهند از این پمادها استفاده کنند، شستوشوی چشم با گلاب است.
گلاب یک ضدعفونی کننده طبیعی قوی محسوب میشود که میتواند در یک بازه زمانی کوتاه مشکلات چشم شما را برطرف و آن را درمان کند.
بهترین کلینیک طب سنتی برای تشخیص و درمان عفونت چشم
اگر پس از انجام اقدامات خانگی با گذشت روز علائم عفونت از بین نرفت، مراجعه به پزشک برای آغاز درمان ضروری است. توصیه میشود برای برخورداری از درمانهای سنتی به کلینیک طب سنتی دکتر صرافان مراجعه کنید. در این کلینیک متخصصان فراوانی وجود دارد که میتوانند در زمینه رفع این مشکل به شما کمک کنند.
متخصصانی چون دکتر مریم منفرد، دکتر شکوفه حیدری و دکتر معصومه صرافان در این مرکز در تلاشند تا در رفع بیماریهای پیش آمده به شما کمک کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!