کبد چرب یکی از مهمترین و شایعترین بیماریهای کبدی است که در عصر حاضر بسیار مشاهده میشود. این بیماری در اثر تجمع واکوئلهای چربی در کبد ایجاد میشود و معمولا با التهاب همراه است. این بیماری یک بیماری خاموش است که با نام استئاتوز کبدی نیز شناخته میشود.
گفتنی است که وجود چربی در کبد کاملا طبیعی است اما چنانچه میزان این چربیهای زیاد شود و به گونهای که بیش از ۵ تا ۱۰ درصد از وزن کبد را به خود اختصاص دهد، گفته میشود فرد به این بیماری مبتلا شده است.
علائم خطرناک کبد چرب
کبد چرب برخی مواقع میتواند بدون علائم باشد به همین دلیل متخصصان توصیه میکنند تا تمامی افراد انجام آزمایشهای دورهای را جدی بگیرند. چرا که این بیماری بسیار خطرناک است و در صورت عدم درمان ممکن است ادامه زندگی را برای فرد بیمار با دشواری همراه کند.
ترش کردن، داشتن عرق بد بو، کاهش ماهیچهها، جوش صورت و کمر، تلخی دهان، سوزن سوزن شدن دست و پا، درد شکم، ریزش مو و تغییر رنگ پوست میتواند از مهمترین نشانههای ابتلا به این بیماری باشد.
انواع گریدهای بیماری کبد چرب
کبد چرب در چهار مرحله یا گرید مختلف پیشرفت میکند. این گریدها عبارتند از:
گرید ۱ (کبد چرب ساده)
در این مرحله، چربی اضافی در کبد تجمع مییابد و التهاب یا زخم وجود ندارد. گفتنی است که در صورت درمان چربی کبد در این مرحله هیچ عارضه جدی شما را تهدید نخواهد کرد.
گرید ۲ (استئوهپاتیت)
در این مرحله، علاوه بر چربی اضافی، التهاب نیز در کبد وجود دارد. گفتنی است که درمان کبد چرب استئوهپاتیت نسبت به کبد چرب ساده با سختی بیشتری همراه خواهد بود.
گرید ۳ (فیبروز کبدی)
در این مرحله، التهاب در کبد باعث ایجاد زخم شده است. گفتنی است که اگر اقدامات درمانی لازم صورت نگیرد، ممکن است عوارض جدی برای بیمار ایجاد شود.
گرید ۴ (سیروز)
در این مرحله، آسیب به کبد به حدی است که عملکرد آن مختل شده و ممکن است منجر به نارسایی کبد شود. کسانی که از همان ابتدای بروز علائم به پزشک مراجعه نمیکنند یا به عبارتی زمان طلایی درمان را از دست میدهند وارد این مرحله خواهند شد.
علائم کبد چرب در مردان چیست؟
کبد چرب یک بیماری بسیار شایع است که هم در زنان و هم در مردان رخ میدهد. با اینکه بسیاری از علائم این بیماری در بانوان و آقایان مشترک است اما با این حال یک سری علائم متفاوت در بین مردان و زنان نیز وجود دارد که نباید از آن غافل شد.
از مهمترین علائم کبد چرب در مردان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد شکمی یا احساس پر بودن در سمت راست بالای شکم
- حالت تهوع، از دست دادن اشتها یا کاهش وزن
- زرد رنگ شدن پوست و سفیدی چشم (یرقان)
- خارش طولانی مدت
- کبودی پوست و خونریزی آسان
- بزرگ شدن سینه
- عدم تمرکز
- چاقی زیاد
- تغییرات خلق و خو
- کاهش میل جنسی
علائم کبد چرب در زنان
ابتلای بانوان به کبد چرب با یک سری علائم به خصوص تشخیص داده میشود. گفتنی است زنانی که به این بیماری مبتلا میشوند ممکن است علائم زیر را با شدت کم یا زیاد تجربه کنند:
- خستگی
- درد شکم در سمت راست بالای شکم
- از دست دادن اشتها
- تهوع
- زردی پوست یا چشم ها
- خارش پوست
- تیره شدن ادرار
- اضافه وزن یا کاهش وزن
- ریزش مو
- تغییر در خلق و خو
- تغییر در چرخه قاعدگی
- تورم شکم
توجه داشته باشید که مشاهده هر یک از این علائم یک زنگ خطر است که نشان میدهد، بیمار هرچه سریعتر باید برای تشخیص اختلال و درمان به پزشک مراجعه کند.
علائم کبد چرب در چهره
خوشبختانه باید بگوییم که علائم کبد چرب در چهره نیز مشاهده میشود. این موضوع کمک میکند تا متخصصان بتوانند با بررسی چهره فرد به تشخیص دقیقتر بپردازند.
به طور کلی میتوان گفت علائم کبد چرب در چهره به شرح زیر است:
- ریزش مو به خصوص در بانوان
- تیرگی زیر چشم و گودی این ناحیه
- تغییر رنگ سفیدی مردمک چشم به زرد یا قرمز
- زرد شدن و رنگ پریدگی پوست صورت
توجه داشته باشید که متخصصان پس از مشاهده هر یک از علائم گفته شده با استفاده از آزمایش به بررسی بیشتر ابتلا یا عدم ابتلای فرد به این بیماری میپردازند.
علائم کبد چرب الکلی
کبد چرب الکلی یک عارضه جدی است که در صورت عدم درمان و پیشگیری میتواند عوارضی جبران ناپذیر برای فرد به دنبال داشته باشد. متخصصان با توجه به علائم این بیماری اقدامات لازم را در جهت درمان آغاز میکنند. به همین دلیل گفته میشود که اطلاع یافتن از علائم کبد چرب الکلی بسیار مهم است. از مهمترین علائمی که ممکن است فرد بیمار در این حالت تجربه کند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد یا ناراحتی در قسمت بالای سمت راست شکم
- خستگی
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- خارش پوست
- زردی پوست یا چشم (یرقان)
البته این نکته را در نظر داشته باشید که بروز این علائم همیشه به معنای ابتلا به کبد چرب نیست. به همین دلیل توصیه میشود در هنگام مشاهده هر یک از این علائم هرچه سریعتر به متخصصان مربوطه مراجعه کنید تا اقدامات تشخیصی لازم صورت گیرد.
کبد چرب در آزمایش خون
متخصصان پس از مشاهده علائم بالینی برای تشخیص دقیقتر کبد چرب از آزمایش استفاده میکنند. با بررسی آنزیمهای کبدی میتوان به تشخیص دقیق این عارضه دست یافت.
چنانچه آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آلبومین، PT یا INR و همچنین بیلیروبین بیشتر از حد نرمال باشد، نشانه التهاب و چربی کبد است.
ممکن است پزشک از بیماری بخواهد که در کنار آنزیمهای کبدی به بررسی کلسیم، قند و چربی نیز بپردازید. این نکته را در نظر داشته باشید که تفسیر آزمایش تنها باید توسط پزشک مربوطه صورت گیرد تا بتوان نتایج حاصل شده را با علائم بالینی تطبیق داد و به یک تشخیص درست دست یافت.
متخصصان پس از بررسی آنزیمهای کبدی ممکن است از بیمار بخواهند تا آزمایشهای تکمیلی، سونوگرافی و نمونه برداری را نیز انجام دهند. توجه داشته باشید که این آزمایشها بیشتر برای بررسی میزان پیشرفت بیماری صورت میگیرد و پزشک با بررسی نتایج حاصل شده یک برنامه دقیق برای درمان شما در نظر میگیرد.
تشخیص کبد چرب در منزل
برای بررسی کبد چرب در منزل لازم است تا یک استکان آبغوره طبیعی نوش جان کرده و سپس به مدت ۵۰ ثانیه صبر کنید. پس از آن اگر دهانتان خشک شد، احتمال ابتلای شما به کبد چرب وجود دارد و برای بررسی بیشتر باید به آزمایشگاه مراجعه کنید.
توجه داشته باشید که با این روش میتوانید سایر بیماریها را نیز تشخیص دهید. به عنوان مثال اگر احساس سردرد داشتید، ممکن است فشار خونتان بالا باشد.
اگر دهانتان آب افتاد، احتمالا قند خون بالایی دارد و اگر دهانتان چسبناک شد، احتمال ابتلای شما به چربی خون بالا است.
بهترین مرکز برای تشخیص و درمان بیماری کبد چرب
مراجعه به یک متخصص طب سنتی خبره برای تشخیص و درمان بیماری کبد چرب بسیار مهم است. در واقع شما با مراجعه به این متخصصان میتوانید درمان خود را بدون هیچ عارضه خاصی آغاز کنید.
بهترین مرکز برای تشخیص و درمان بیماری کبد چرب کلینیک دکتر صرافان است. شما میتوانید با مراجعه به این مرکز و دریافت خدمات از متخصصانی مانند دکتر شکوفه حیدری، دکتر مریم منفرد، دکتر اکرمالسادات اطیابی و دکتر بابک دانشفرد نقش بسیاری در سلامت خود ایفا کنید و این عارضه را به طور کلی ریشهکن کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!