عَسَل یا اَنگَبین، مایعی شیرین و گرانرو است که توسط زنبورعسل و برخی حشرات دیگر نیز تولید میشود عسل در طب سنتی بسیار پرمصرف میباشد زیرا سرشار از مواد خاصی است که به بهبود سلامت و کاهش برخی بیماریها کمک میکند.
کاربرد عسل در طب سنتی:
عسل یک غذای کامل و سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی است که خواص و فواید زیادی دارد که در طول تاریخ بسیار شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. بنابراین خواص عسل بسیار زیاد است. عسل ماده شیرینی است که زنبورها از شهد گیاهان گلدار تولید می کنند. انواع مختلفی بسته به نوع گیاه موجود است. عسل در سراسر جهان به دلیل طعم، بافت و تطبیق پذیریاش محبوب است.
کلیک کنید: خدمات ویزیت طب سنتی مطب دکتر صرافان
حقیقت این است که این شیرین کننده طبیعی دارای خواص بیشماری است، از تسکین گلودرد گرفته تا التیام زخمها یا سوختگیها. از جمله خواص عسل، ویتامینهای فراوان آن است که قابلیت جذب بالایی دارند. ویتامین A، ویتامین B1، ویتامین B2، ویتامین B3، ویتامین B5، ویتامین B6، ویتامین B8 و ویتامین B9، ویتامین C، ویتامین D یا ویتامین K را میتوانیم در عسل پیدا کنیم.
در این مقاله قصد داریم شما را با خواص درمانی عسل در طب سنتی آشنا کنیم.
خواص درمانی عسل در طب سنتی:
- پتانسیل ضد باکتریایی:
عسل دارای خواص ضد باکتریایی بیشماری است زیرا در آن مهار کننده وجود دارد. این خاصیت به دفع رادیکالهای آزاد کمک میکند.
- آنتیاکسیدان قوی:
عسل به عنوان یک مکمل غذایی عمل میکند و از پیشرفت بیماریهای قلبی یا سیستم ایمنی جلوگیری می کند. علاوه بر این، عسل دارای خواص ضد التهابی است و به بهبود سلامت چشم کمک می کند.
- ضد عفونی کننده و ضد التهاب:
از دیرباز از عسل به عنوان التیام زخم استفاده میشده. برای انجام این کار، آن را به سادگی روی پوست همراه با برخی از گیاهان استفاده میشود. از این طریق میتوان آفتاب سوختگی، کاهش لکهای پوستی و درمان زخمهای عفونی را انجام داد.
از طرفی میتوان از عسل برای کاهش التهاب عضلات نیز استفاده کرد. برای این امر عسل را روی ماهیچه بمالید و ماساژ دهید. این نه تنها تورم را کاهش میدهد، بلکه به تسکین درد نیز کمک میکند.
- به هضم غذا کمک میکند:
با ترکیب عسل با سایر محصولات طبیعی مانند آبلیمو یا دارچین، می توان فعالیت دستگاه گوارش را تقویت کرد. به این ترتیب، مصرف عسل سوخت و ساز غذا را تسهیل میکند، به رفع اسیدیته معده کمک میکند و حتی به انتقال صحیح روده کمک میکند. بنابراین، عسل برای تسکین ناراحتیهای معده مانند سنگینی معده یا یبوست استفاده میشود.
- سرفه و گلودرد را برطرف میکند:
برای درمان سرماخوردگی میتوانید یک قاشق چای خوری عسل با چای لیمو بخورید. در واقع، این دارو به اندازه خود داروهای سرفه یک درمان موثر است. همچنین برخلاف داروهای سرفه، عسل هیچ عارضهای ندارد و به کودکان کمک میکند تا بهتر استراحت کنند.
عسل در طب سنتی فواید دیگری نیز دارد که از جمله آنها میتوان به بهبود خواب، رفع استرس و حتی کاهش خستگی نیز اشاره کرد. علاوه بر این، از عسل برای کاهش درد کودکان خردسال، بهبود مشکلات حافظه و حتی تنظیم قند خون یا درمان آسم نیز استفاده میشود.
عسل برای درمان چه بیماری هایی در طب سنتی توصیه می شود؟
عسل از زمان های بسیار قدیم به دلیل طعم و مزه و همچنین خواص دارویی آن در سراسر جهان مورد توجه بوده است. سابقه زنبورداری به ۲۵۰۰ سال قبل از میلاد بر میگردد. نزدیک قاهره مصریان باستان از عسل به عنوان شیرین کننده، داروی شفابخش و مایع مومیایی کردن و همچنین اهداف مذهبی از مهر و موم کردن تابوتها تا ساخت شمع استفاده میکردند. از گذشته های دور عسل در طب سنتی مورد استفاده قرار میگرفته.
یکی از مهمترین فواید عسل به دلیل وجود آنتی اکسیدان آن است. عسل شامل فنل ها و فلاونوئیدها هستند که می توانند به کاهش استرس اکسیداتیو و التهاب در بدن شما کمک کنند و در عین حال به محافظت در برابر سکته مغزی، بیماری قلبی و سرطان کمک کنند. برای بهره مندی از مزایای آنتی اکسیدانهای آن باید حداقل یک قاشق چای خوری عسل در روز مصرف کنید.
عسل نه تنها سرشار از آنتی اکسیدان است، بلکه ممکن است به سطح کلسترول بهتر کمک کند و به محافظت در برابر بیماری های قلبی عروقی کمک کند. طبق یک مطالعه، عسل باعث کاهش ۵.۸ درصدی LDL (کلسترول بد) و افزایش ۳.۳ درصدی در کلسترول HDL (خوب) در بیماران در مقایسه با قند شد.
عسل با ایجاد محیطی مرطوب و افزایش جریان مواد مغذی به محل آسیب دیده، بهبود زخم و سوختگی را تسریع می کند. عسل همچنین در کشتن پاتوژن هایی مانند E. coli و استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) که هر دو میتوانند باعث عفونت های پوستی شوند، موثر است.
عسل برای نسل ها به عنوان یک درمان خانگی سنتی برای گلودرد، تب یونجه، بیماریهای پوستی و سرفه و سرماخوردگی محبوب بوده است. عسل معمولی اغلب پاستوریزه و فرآوری میشود، بنابراین عسل خام بهترین راه برای به حداکثر رساندن فواید سلامتی بالقوه است.
دلیلی وجود دارد که چرا عسل اغلب یک عنصر اصلی در قطرهها و شربتهای سرفه است. عسل به دلیل خاصیت ضدالتهابی که دارد باعث کاهش دفعات سرفه و بهبود کیفیت خواب در کودکان مبتلا به سرماخوردگی میشود.
برای مهار سرفه هر چند ساعت یک قاشق چایخوری عسل مصرف کنید. همچنین میتوانید آن را با یک نوشیدنی گرم، ترجیحا چای زنجبیل تازه، مخلوط کنید، که برای مهار سرفه و تسکین گلودرد نیز مفید است.
راه حل مشکلات گوارشی، مصرف عسل است. رادیکالهای آزاد ناشی از آسیب رساندن به سلولهای پوشش دهنده دستگاه گوارش، که میتواند باعث رفلاکس اسید شود. عسل ممکن است بتواند التهاب مری را کاهش دهد و پوششی برای غشای مخاطی آن ایجاد کند. این همچنین می تواند سوزش سر دل و سایر علائم مرتبط با GERD را بهبود بخشد.
عسل حداقل در دوران مصر باستان به عنوان یک پماد شفابخش استفاده میشد و محبوبیت آن به عنوان یک محصول مراقبت از زخم اخیرا احیا شده است.
عسل توانایی تغذیه بافتهای اطراف را دارد و برای بهبود زخم موثر است. آماده سازیهای دارویی عسل به خوبی به عنوان آنتی بیوتیک های موضعی عالی با خواص درمانی شناخته شدهاند.
مصرف عسل در طب سنتی بسیار زیاد است. دلیل اصلی این امر این است که عسل مانند داروهای شیمیایی ضرری برای بدن ندارد.
ترکیبات عسل
عسل عمدتا از قندها تشکیل شده است که ۳۸% مربوط به فروکتوز و ۳۱% مربوط به گلوکز است، درصد باقیمانده مربوط به ساکارز، مالتوز و سایر ترکیبات مشابه است.
به غیر از قندها، عسل دارای عناصر دیگری است که بر خواص باور نکردنی آن تاثیر میگذارد. عسل حاوی اسیدهای آمینه میباشد. حضور پولینا از زنبورها برجسته است. اگرچه ما همچنین میتوانیم آسپارتیک، گلوتامیک، آلین یا آرژنین را در میان دیگران پیدا کنیم.
انواع عسل و خواص آن ها
بسته به تنوع عسلی که با آن مواجه میشویم، مواد معدنی موجود در آن متفاوت است. با این حال، مواد معدنی مانند روی، منیزیم یا پتاسیم وجود دارد که در همه متغیرهای عسل وجود دارد.
- ژل رویال را میتوان یکی از فرآوردههای عسل دانست. این ژل همانند عسل دارای خواص بسیار زیادی است. همچنین لاروهای عسل از این ژل تغذیه میکنند.
- عسل گون یکی از انواع عسلها می باشد که برای درمان کمخونی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین مصرف این عسل به تقویت حافظه کمک میکند.
- مانوکا، ریحان، وحشی، گشنیز، مرکبات، کنار، سیاهدانه، یونجه، چندگیاه و آویشن انواع مختلفی از عسل ها میباشند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!