نوشیدن آب از نظر طب سنتی نیز جزو موارد مهم در طب سنتی برای حفظ سلامتی است. در مقاله “۶ اصل ضروری طب سنتی برای حفظ سلامتی چیست؟” درباره هوا به عنوان یکی از ۶ اصل طب سنتی برای حفظ سلامتی صحبت کردیم. در این نوشته قصد داریم درباره دومین اصل یعنی آب صحبت کنیم. از آنجایی که ۷۰ تا ۹۰% بدن انسان را آب تشکیل میدهد، این اصل جزو موارد مهم برای حفظ سلامتی در طب سنتی بر شمرده شده است.
در ویدئوی زیر دکتر معصومه صرافان درباره نوشیدن آب از نظر طب سنتی به عنوان یکی از اصول ششگانه حفظ سلامتی صحبت میکنند:
نوشیدن آب از نظر طب سنتی برای حفظ سلامتی ضروری است. اما چه اقدامی در بدن توسط آب انجام میشود؟ چرا از نظر طب سنتی جزو اصول ششگانه برای حفظ سلامتی برشمرده شده است؟ در این نوشته با ما همراه باشید تا نکات نوشیدن آب از نظر طب سنتی را بررسی کنیم.
نوشیدن آب از نظر طب سنتی؛ یکی از مهمترین اصلهای ششگانه طب سنتی
میدانیم که بیش از ۷۰% بدن انسان از آب تشکیل شده است، پس نحوه مصرف صحیح آن جزو اصول مهم طب سنتی برای حفظ سلامتی است. اما آب چه کاری در بدن انجام میدهد؟ آب در بدن به هضم غذا کمک میکند، رقیق کردن مواد در بدن، انتقال مواد به نقاط مختلف بدن و دفع مواد زائد نیز از طریق آب اتفاق میافتد.
نوشیدن آب از نظر طب سنتی بر چه اساسی باید باشد؟
در طب سنتی ایرانی تاکید زیادی شده است که میزان مصرف آب برای همه یکسان نیست و بر اساس ۳ عامل باید مصرف شود:
- بر اساس عطش فرد
- بر اساس مزاج فرد
- بر اساس مزاج فصل
برای مثال در فصلهای گرم و خشک مقدار مصرف آب قطعا بالاتر از فصلهای سرد است. یا در فردی که مزاج سرد و خشک دارد، مقدار آب مصرفی بیشتری از کسی که مزاج سرد و تر دارد، است.
بنابراین مقدار مصرف آب هر فردی با فرد دیگر متفاوت است و نمیتوان برای همه مصرف یکسانی را در نظر گرفت.
در نوشیدن آب از نظر طب سنتی به چه مواردی باید دقت کنیم؟
- استفاده از آب از نیم ساعت قبل از غذا تا ۲.۵ ساعت بعد از غذا ممنوع است، چون مصرف آب باعث رقیق شدن اسید معده میشود و برای فرد سوء هاضمه بوجود خواهد آورد.
- به هیچ وجه نباید آب را با سرد و یا با استفاده از یخ مصرف کرد، حرارت آب باید یک حرارت متعادل باشد تا باعث ایجاد سردی در سیستم گوارشی نشود.
- آب را در صورتی بنوشید که تشنه هستید و این تشنگی کاذب نباشد. گاهی تشنگی کاذب در معده ایجاد میشود که در این مواقع ما نباید از لیوانهای آب سرد پشت سر هم مصرف کنیم، در این مواقع بهتر است از آب گرم و ولرم استفاده کنیم. این آب گرم باعث رقیق شدن اخلاط در معده شود و همچنین امکان دارد با یک فنجان آب گرم، عطش برطرف شود.
- توصیه میشود آب را جرعه جرعه و بصورت مزه مزه بنوشیم. در این مواقع عطش که برطرف شود، نیازی به مصرف بیشتر نداریم.
- بهتر است از آب جوشیده شده مصرف کنیم. آب جوشیده شده سرد شده بهتر است چونکه کلر آب با چندثانیه جوشاندن آب از بین میرود. اما جوشیدن زیاد آب هم توصیه نمیشود چونکه نیترات را به آب اضافه خواهد کرد.
تفاوت تشنگی حقیقی با تشنگی کاذب چیست؟
اگرتشنگی فرد با مصرف یک لیوان آب سرد به طور کامل رفع شد تشنگی حقیقی است اما اگر بامصرف یک لیوان آب ابتدا تشنگی فرد برطرف شد وبعد ازمدت کوتاهی مجددا تشنگی برگشت وفرد مجدد تشنه شد، تشنگی از نوع کاذب است. طبق تدابیر نوشیدن آب در طب سنتی تشنگی واقی زمانی است که بدن به خاطر از دست دادن رطوبت، از بین بردن یبوست و رقیق کردن غذا نیاز به آب داشته باشد.
گاه بدلیل وجود خلط بلغمشور در معده و یا سودای سوخته در آن، تشنگی کاذب ایجاد میشود. این تشنگی بعد از غذا هنگام اشتغال بدن به هضم پدید میآید و باید با کمی صبر، خوردن کمی آب گرم آن را برطرف کرد و یا با استنشاق هوای سرد، مزه مزه کردن آب خنک وگرداندن آب در دهان وگلو از جمله روش های رفع تشنگی کاذب است.
نوشیدن آب از نظر طب سنتی در چه مواردی صحیح نیست؟
- اولین مورد که در بالا هم گفتیم از نیمساعت قبل از غذا تا ۲.۵ ساعت بعد از غذا است.
- بصورت ناشتا و اول صبح نباید آب مصرف کنیم. مصرف آب در هنگام صبح و بصورت ناشتا باعث سرد شدن ناگهانی معده میشود که ایجاد ضعف میکند. اگر قرار است بصورت ناشتا آب مصرف کنیم، بهتر است آب کاملا گرم، و درون آب نیز ترکیباتی مثل خاکشیر، تخم شربتی و … اضافه شود. این موارد آب را از حالت سردی و بیخاصیت بودن خارج میکند.
- در حمام و بعد از حمام بهتر است آب استفاده نشود.
- در ورزش مخصوصا بعد از ورزش آب استفاده نشود، اگر قرار است آبی مصرف شود باید بصورت جرعه جرعه باشد.
- در هنگام خواب و نیز بعد از خواب هم بهتر است آب مصرف نشود.
- بعد از مصرف شیرینیجات و بعد از مصرف ترشیجات هم بهتر است آب مصرف نشود.
- استفاده از آب بعد از میوههایی که طبیعت سرد و تر دارند، مثل هندوانه و خیار، توصیه میشود از آب استفاده نشود.
- بعد از استفاده از داروهای مسهل هم توصیه میشود آب به مقدار زیاد مصرف نشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!