۶ اصل ضروری طب سنتی ایرانی، مواردی است که با رعایت آن میتوانیم زندگی سالمتر و بهتری داشته باشیم. با رعایت اصول ششگانه طب سنتی(سته ضروریه) میتوانیم سلامت باشیم؛ این اصول شامل: استفراغ و احتباس، اعراض نفسانی، هوا، حرکت و سکون(تحرک بدنی و ورزش)، خواب و بیداری و خوردن و آشامیدن است. در این نوشته به بررسی اصل ضروری سلامتی از نظر طب سنتی ایرانی؛ هوا میپردازیم.
در ویدئوی زیر دکتر معصومه صرافان درباره ۶ اصل ضروری طب سنتی برای حفظ سلامتی و طب آب و هوا صحبت می کنند:
اصل اول ششگانه طب سنتی؛ طب آب و هوا
برای زندگی سالم و سلامتی نیاز به هوای سالم و آب داریم. هوا در واقع دو کار اصلی برای بدن ما انجام میدهد؛ اول خنک کردن روح، دوم دفع مواد زائد. در واقع با هوای تمیز اکسیژنرسانی خوبی به بدن انجام میشود که باعث سلامتی است. هوای لطیف غذای انسان است، چه در خواب و چه در بیداری. چه هوایی از نظر طب سنتی ایرانی هوای مطلوبی است؟
هوایی که از نظر طب سنتی ایرانی برای سلامتی مطلوب است
ویژگیهای هوای مطلوب از نظر طب سنتی شامل موارد زیر است:
- هوایی که دود نداشته باشد
- صاف و پاکیزه باشد
- دارای نسیم ملایم باشد
- بدون بو باشد
- نه خیلی گرم باشد و نه خیلی سرد
- با مزاج فصل هماهنگی داشته باشد
- بهتر است در محل زندگی ما کشتزارهای با بوی بد نباشد، مانند کشتزار سیر یا کشت تره و یا درختان گردو و انجیر.
تاثیر هوا بر بدن به چه شکل است؟
هوای گرم معمولا باعث آمدن خون به سطح بدن است که باعث اختلالی نظیر کاهش قدرت هظم و ایجاد تشنگی در بدن است. هوای گرم سستی و لاغری ایجاد میکند، باعث افزایش صفرا در بدن و ایجاد گرمی و خشکی میشود. معمولا افرادی که دارای مزاج سرد هستند، مثل مزاج سرد و خشک، در فصل گرم حس بهتری دارند و آرامش بیشتری حس میکنند.
هوای سرد نیز باعث ایجاد اتفاقاتی در بدن میشود. با افزایش سردی هوا خون به داخل بدن میرود و از سطوح بدن دور میشود، از نظر طب سنتی باعث افزایش قدرت بدنی میشود، هضم غذا را راحتتر میکند، برای افرادی که طبیعت گرم دارند، بسیار مناسب و ایدهآل است.
هوای خشک نیز میتواند بر بدن ما تاثیر داشته باشد. هوای خشک باعث ایجاد خشکی در پوست میشود و معمولا تن را کمی پژمرده میکند. برخلاف آن هوای مرطوب باعث لطافت و نرمی در پوست میشود، همچنین باعث سستی در بدن نیز میشود.
بنابراین نه هوای خشک خوب است و نه هوای مرطوب. بهترین هوا، هوای معتدل است که نه گرم باشد و نه سرد و نه خشک باشد و نه مرطوب. بدن انسان با هوای معتدل میتواند سلامتی بالایی داشته باشد.
در هوای آلوده چه کارهایی برای سلامتی بدن انجام دهیم؟
از نظر طب سنتی شرایط هوای ایدهآل برای سلامتی را در بالا ذکر کردیم، اما شرایط همواره نمیتواند ایدهآل باشد. در شرایط کنونی که آلودگی هوا زیاد است، چه راهکاری برای حفظ سلامتی از نظر طب سنتی توصیه میشود؟
- زمانی که هوا آلوده است بهتر است غذایی مصرف کنیم که از نظر گوارشی هضم آسانی داشته باشد.
- فعالیتهای سنگین بدنی بهتر است در هوای آلوده متوقف شود، اگر میخواهید ورزش کنید بهتر است در هوای آزاد آلوده نباشد و در فضای بسته انجام شود.
- تاب خوردن در هوای آلوده ورزش خوبی است. شاید تصور شود که تاب خوردن ورزش محسوب نمیشود، اما از نظر طب سنتی و برای حفظ سلامتی بدن در هوای آلوده، توصیه میشود.
- پراکنده کردن بوی سرکه در فضا در هوای آلوده خوب است
- پراکنده کردن بوی گلاب در هوای آلوده اتاق یا محل کار خوب است، همچنین دود اسفند و کندر نیز توصیه میشود.
مطالعه مفید: چطور مزاج خود را تشخیص دهیم؟
هوای مطلوب محل زندگی از نظر طب سنتی چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
شرایط محل زندگی سالم از نظر هوا در طب سنتی ایرانی:
- بهترین منطقه و محل سکونت بهتر است در جایی باشد که هوای آن همواره در جریان است. برای مثال زندگی در محلی که ساختمانهای بلند مانع جریان هوا میشود مطلوب نیست.
- محلی برای زندگی خوب است که پنجرههای آن باد شرق و شمال را داشته باشد. بادهای جنوب و غرب توصیه نمیشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!