ارتباط کار و غذا از نظر طب سنتی ایرانی چطور است؟ آیا برای مشاغل مختلف بهتر است غذای خاص و متناسب با شغل خود انتخاب کنیم یا اینکه فرقی نمیکند چه غذایی بخوریم؟ برای شغلهای با تحرک و فعالیت بالا چه بخوریم و یا برای شغلهای با فعالیت بدنی کم چه غذایی مناسبتر است؟ انتخاب غذای ما بر اساس شغل روزانه ما چطور باید باشد؟ در این نوشته به این سوالات پاسخ خواهیم داد.
در ویدئوی زیر دکتر صرافان، پزشک طب سنتی زادمهر، درباره ارتباط کار و غذا از نظر طب سنتی ایرانی توضیح میدهند:
ارتباط کار و غذا از نظر طب سنتی؛ تغذیه مناسب شغلهای با فعالیت بدنی کم و زیاد
بر اساس شغل افراد میتوانیم نوع غذای مناسب فرد از نظر طب سنتی را انتخاب کنیم. برای مثال افرادی که شغلهای کمتحرک دارند، مثل کارمندی و کارهای فکری، این افراد بهتر است غذایی مصرف کنند با غذاییت کم؛ و برعکس افرادی که شغلی دارند که نیاز به تحرک و فعالیت شدید بدنی دارد، مثل کارگر ساختمانی و یا یک ورزشکار، بهتر است غذایی انتخاب کنند با غذاییت زیاد. غذاییت چیست؟ غذاییت به معنای مدت زمان هضم غذا است. هرچه مدت زمان هضم غذا بیشتر باشد، غذاییت بیشتری در غذا وجود دارد. برای مثال گوشت گاو یک غذا با غذاییت زیاد است چونکه تدریجی و با قوت بیشتری برای بدن هضم میشود و انرژی تولید میکند.
به دانشجویان و دانشآموزان توصیه میشود که از غذای لطیف استفاده کنند، یعنی غذایی که سریع انرژی مورد نیاز مغز را تامین کرده و از نظر سنگین کردن معده هم، کمتر سنگینی داشته باشد و خوابآوری کمتری نیز داشته باشد.
ارتباط کار و غذا از نظر طب سنتی؛ کارمندان و افراد دارای فعالیت بدنی کم
- گوشت قرمز کمچرب در هفته حداکثر ۲ تا ۳ بار استفاده کنید.
- شیر و ماست به خصوص در غذای خانمها جمعا بین ۲ تا ۳ لیوان در روز مصرف شود.
- میوهها حدود دو تا چهار بار در روز مصرف شود.
- سالاد و سبزیجات زیاد مصرف شود.
- روزانه ۶ تا ۸ عدد خرما مصرف شود.
- سیب درختی حداقل یک عدد در روز بسیار مفید است.
- پرتقال، موز، هویج خام، سبزیجات رنگی به خصوص کلم، گلکلم و کلم بروکلی مصرف شود.
- علاوه بر تغذیه، بهتر است پیادهروی روزانه تا ۳۰ دقیقه را داشته باشید.
ارتباط کار و غذا از نظر طب سنتی؛ برای افراد دارای شغل و فعالیت بدنی بالا
- مواد غذایی پروتئین دار مانند تخممرغ، گوشت گوسفند، گوشت مرغ، ماهی، لبنیات و گوشت بوقلمون مصرف کنند.
- مصرف یک فنجان قهوه قبل از شروع کار میتواند برای این افراد مفید باشد.
- برای وعدههای غذایی و قندیجات بهتر است از سیب زمینی، جو دو سر، برنجی که به شکل کته درست میشود، مالت جو و نان تهیه شده از غلات سبوسدار استفاده شود.
- میوهها حدود ۵ تا ۷ بار در روز مصرف شود.
- سالاد و سبزیجات زیاد مصرف شود.
- از روغنهای سبکتر و با چربی کمتر، مانند روغن زیتون، کانولا و یا روغن ذرت استفاده شود.
- فستفود مصرف نشود.
- به اندازه مورد نیاز بدن آب مصرف شود، نه کمتر نه بیشتر.
بیشتر بخوانید: اصل دوم از اصول ششگانه طب سنتی؛ خوردن غذا
انتخاب نوع گوشت بر اساس مزاج فرد
انتخاب گوشتی که فرد میخورد بستگی به مزاج او دارد و بهتر است مطابق مزاج خود گوشت را انتخاب کند. معمولا در طب سنتی ایرانی به گوشت گوسفند، مخصوصا گوشت بره زیر یک سال، یا گوشت پرندگانی مثل بوقلمون، بلدرچین و جوجه مرغ محلی خیلی توصیه میشود. گوشتهای نمکسود شده و مانده به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
گوشتهای فستفودی به هیچ عنوان توصیه نمیشود، گوشتی که بیشتر از ۴۰ روز مانده است بهتر است طبخ نشود.
با غذاها بهتر است ترشیجات استفاده نشود.
بهتر است دو نوع غذای سرد با هم استفاده نشود. برای مثال ماست در کنار سالاد اصلا توصیه نمیشود. از جمله غذاهایی که توصیه میشود در کنار هم استفاده نشود موارد زیر است:
- تخممرغ و مرغ
- ماست با ماهی
- سرکه با حلیم
- انار با حلیم
- خربزه با عسل
این موارد به علت ناسازگاری مزاجی ایجاد عوارض برای افراد خواهد داشت و به هیچ عنوان مصرف همزمان آنها توصیه نمیشود.
آیا خوردن غذا باعث گرم یا سرد شدن دمای بدن میشود؟
خوردن غذا باعث گرم یا سرد شدن بدن میشود؛ بارها اتفاق افتاده است که با خوردن غذاهای مختلف احساس گرمی و یا احساس سردی در بدن خود کردهایم. از نظر علمی ثابت شده است که وقتی ما غذایی میخوریم، سیستم خودکار عصبی تحت تاثیر قرار میگیرد. در واقع غذای گرم باعث فعال شدن سیستم سمپاتیک و غذای سرد باعث فعال شدن سیستم پاراسمپاتیک میشود. این اثرات باعث ایجاد دما در بدن در حالتهای مختلف میشود، یعنی با خوردن بعضی غذاها حالت گرمی و با خوردن بعضی غذاهای دیگر حالت سردی در بدن ایجاد میشود.
خلاصه ارتباط کار و غذا از نظر طب سنتی
در این نوشته برخی توصیهها برای ارتباط کار و غذا از نظر طب سنتی داشتیم. گفتیم که خوردن غذای سنگین و غذایی که غذاییت بالایی دارد برای مشاغلی که تحرک کمی دارند، توصیه نمیشود. و همچنین برای مشاغلی که تحرک و فعالیت بدنی زیادی دارند، مصرف غذای با غذاییت بالا، یعنی هضم تدریجی و انرژی بیشتر، توصیه میشود. انواع گوشتهایی که از نظر طب سنتی مناسب هستند را معرفی کردیم و تداخل غذایی را نیز توضیح دادیم. برای مشاوره بیشتر و اطلاعات درباره تغذیه و رژیم غذایی مناسب برای بدن خود، میتوانید با ما تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!