نارسایی کلیه بیماری مزمنی است که در آن کلیهها نمیتوانند به طور مؤثر کار کنند. کلیهها نقش مهمی در تنظیم آب و الکترولیتها، تولید هورمونها و دفع مواد زائد از بدن دارند. بنابراین طبیعی است که در هنگام نارسایی کلیه در دفع مواد زائد، هورومونها و همچنین تعادل آب و الکترولیت اختلال ایجاد شد.
نارسایی کلیه را به دو دسته حاد و مزمن تقسیمبندی میکنند که هر کدام شرایط مختلفی را برای بیمار به وجود میآورند.
اگر دوست دارید در رابطه با این عارضه اطلاعات بیشتری به دست آورید، مطالعه این مطلب برای شما بسیار مفید خواهد بود.
علائم کلیه ناسالم
یکی از مهمترین سوالاتی که ممکن است برای هر فرد رخ دهد این است که چگونه بفهمیم کلیه سالم داریم؟ برای دست یافتن به پاسخ این سوال بسیار مهم است که پاسخ این سوال که علائم کلیه ناسالم چیست را بیابید.
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که علائم نارسایی کلیه به شرح زیر است. از مهمترین این علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش ادرار
- تورم در پاها، مچ پا، دستها و صورت
- خستگی
- حالت تهوع و استفراغ
- خارش
- تنگی نفس
- درد در پهلو
- کاهش اشتها
- افزایش وزن
- کم خونی
- اختلال در خواب
- سردرد
- بیقراری
- اختلال در تمرکز
- تغییرات خلقی
- کاهش عملکرد جنسی
توجه داشته باشید که بررسی هر یک از علائم بیان شده و تشخیص نهایی نارسایی کلیه باید توسط متخصصان طب سنتی انجام گیرد تا بهترین برنامه درمانی برای شما در نظر گرفته شود.
خطرات نارسایی کلیه
یکی از مهمترین سوالاتی که برای بسیاری از افراد مبتلا به نارسایی کلیه پیش میآید این است که عدم درمان این بیماری چه عوارضی را به دنبال خواهد داشت؟
از مهمترین خطرات نارسایی کلیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
احتباس مایعات
کلیهها نقش مهمی در تنظیم مایعات بدن دارند. نارسایی کلیه میتواند باعث شود که مایعات در بدن تجمع یابد. این امر میتواند منجر به تورم در پاها، مچ پا، دستها و صورت شود. همچنین ممکن است باعث تنگی نفس، درد قفسه سینه و سایر مشکلات گردد.
کم خونی
کلیهها هورمون اریتروپویتین تولید میکنند که به تولید گلبولهای قرمز کمک میکند. نارسایی کلیه میتواند باعث کاهش تولید اریتروپویتین شود. این امر قادر است منجر به کم خونی گردد. کم خونی همچنین باعث خستگی، ضعف، رنگ پریدگی و سایر مشکلات میشود.
آسیب به سیستم عصبی
کلیهها مواد زائد از جمله اوره و فسفات را از بدن دفع میکنند. به همین دلیل نارسایی کلیه باعث افزایش سطح این مواد زائد در خون شده و در به سیستم عصبی آسیب میرساند. این آسیب میتواند منجر به مشکلاتی مانند گیجی، توهم، تشنج و سایر مشکلات شود.
اختلال در عملکرد قلب
کلیهها همچنین نقش مهمی در تنظیم فشار خون دارند بنابراین اختلال در عملکرد این عضو موجب افزایش فشار خون شده و به قلب آسیب میرساند. این آسیب در موارد شدید به مشکلاتی مانند سکته قلبی، نارسایی قلبی و… منجر میشود.
بیماریهای استخوانی
کلیهها هورمون دیگری به نام ویتامین D فعال تولید میکنند که به جذب کلسیم از روده کمک میکند. به همین دلیل است که گفته میشود پوکی و شکستگی استخوان یکی از مهمترین عواقب نارسایی کلیه است.
مرگ
جالب است بدانید که نارسایی کلیه در صورت عدم درمان در برخی مواقع منجر به مرگ شخص میشود. همین موضوع نیز اهمیت درمان این عارضه را به خوبی نشان میدهد.
نارسایی حاد کلیه
نارسایی حاد کلیه (AKI) یک وضعیت پزشکی است که در آن کلیهها به طور ناگهانی و شدید توانایی عملکرد خود را از دست میدهند. این امر میتواند منجر به تجمع مواد زائد در بدن و اختلال در عملکرد سایر اندامها شود.
علل نارسایی حاد کلیه
- کاهش جریان خون به کلیهها: این امر میتواند در اثر شوک، کمبود خون، انسداد شریان کلیوی یا سایر عوامل ایجاد شود.
- آسیب به کلیهها: این امر ممکن است در اثر عفونت، داروها، سموم یا غیره رخ دهد.
- کاهش عملکرد کلیهها: این اختلال بیشتر در اثر بیماریهای کلیوی مزمن، مانند دیابت یا فشار خون بالا مشاهده میشود.
نارسایی مزمن کلیه
نارسایی مزمن کلیه (CKD) یک بیماری جدی است که در آن کلیهها به تدریج و در طول زمان توانایی عملکرد خود را از دست میدهند. این امر میتواند منجر به تجمع مواد زائد در بدن و اختلال در عملکرد سایر اندامها شود. از مهمترین دلایل این عارضه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دیابت
- فشار خون بالا
- سوء مصرف مواد شیمیایی یا داروها
- عفونتهای کلیوی مکرر
- بیماریهای کلیوی ارثی
نارسایی کلیه و ورم پا
ورم پا یکی دیگر از علائمی است که افراد در هنگام ابتلا به نارسایی کلیه مشاهده میکنند. ورم به این دلیل رخ میدهد که کلیهها نمیتوانند به طور موثر مایعات بدن را تنظیم کنند. در نتیجه، مایعات در بدن تجمع مییابد و باعث تورم میشوند.
جالب است بدانید که بیماران کلیوی در قسمتهای دیگری از بدن خود نیز میتوانند ورم را تجربه کنند.
نارسایی کلیه در کودکان
نارسایی کلیه در کودکان نیز ممکن است رخ دهد، اما معمولا علائم این بیماری در کودکان و بزرگسالان با یکدیگر متفاوت است. از مهمترین علائم نارسایی کلیه در کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمبود وزن
- خستگی
- حالت تهوع و استفراغ
- خارش
- عفونتهای مکرر
- مشکلات تنفسی
- اختلال در رشد دندانها
اگر فرزند شما هر یک از علائم بیان شده را دارد، ضروری است که هر چه سریعتر به متخصصان مربوطه مراجعه کنید تا بهترین برنامه درمانی برای وی در نظر گرفته شود.
نارسایی کلیه و خارش پوست
خارش پوست یکی از علائم شایع نارسایی کلیه است. این علائم معمولا در مرحله پیشرفته نارسایی کلیه رخ میدهد.
جالب است بدانید که علت دقیق خارش پوست در نارسایی کلیه مشخص نیست؛ اما عوامل مختلفی میتوانند در ایجاد این علائم نقش داشته باشند. از جمله این عوامل میتوان به تجمع مواد زائد در خون، مانند اوره و فسفات، اختلال در عملکرد سیستم عصبی و همچنین کاهش تولید هورمونهای کلیوی، مانند اریتروپویتین اشاره کرد.
لازم به ذکر است که خارش پوست در نارسایی کلیه میتواند بسیار آزاردهنده باشد و در هر قسمتی از بدن رخ دهد، اما معمولا این علائم در دستها، پاها، بازوها و شکم بیشتر دیده میشود.
نارسایی کلیه در سالمندان
کم کاری کلیه یا نارسایی کلیه در سالمندان یک مشکل جدی است که میتواند کیفیت زندگی و طول عمر فرد را تحت تاثیر قرار دهد؛ به همین دلیل نیز در علم پزشکی بسیار مورد توجه قرار میگیرد.
جالب است بدانید که با افزایش سن، خطر ابتلا به نارسایی کلیه افزایش مییابد. همین موضوع نیز باعث میشود تا سالمندان بسیاری به این عارضه مبتلا شوند.
از مهمترین دلایل نارسایی کلیه در سالمندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش جریان خون به کلیهها
- کاهش توانایی کلیهها در ترمیم خود
- افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای مزمن مانند دیابت، فشار خون بالا و بیماریهای قلبی عروقی
علائم نارسایی کلیه در آزمایش خون
نارسایی کلیه در آزمایش خون با افزایش سطح کراتینین خون، افزایش سطح اوره خون، کاهش سطح آلبومین، افزایش سطح فسفات، پتاسیم و سدیم خود را نشان میدهد.
توجه داشته باشید که بررسی آزمایش خون شما حتما باید توسط متخصصان خبره و توانا انجام گیرد تا بهترین برنامه درمانی برای شما در نظر گرفته شود.
نتیجهگیری
در این مطلب به بررسی نارسایی کلیه پرداختیم و اطلاعاتی را در این زمینه ارائه دادیم. اگر قصد تشخیص این بیماری را دارید، میتوانید با کمک گرفتن از متخصصان خبره و توانایی مانند دکتر مریم منفرد و دکتر معصومه صرافان بیماری خود را به بهترین نحو ممکن تشخیص داده و درمان را آغاز کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!