سرطان روده بزرگ، نسبت به سرطان روده کوچک شیوع بیشتری دارد؛ و این روزها به دلیل سبک زندگی اشتباه، سومین سرطانی است؛ که در جهان شیوع دارد و در کشورهای پیشرفته بیشتر از کشورهای دیگر شیوع دارد. از علت های اصلی سرطان روده، زیاده روی در مصرف چربی های حیوانی و گوشت قرمز است. از دلایل دیگر ایجاد این سرطان چاقی و کم تحرکی است؛ که به دلیل زندگی صنعتی و ماشینی این روزها بسیار زیاد شده است. ابتلا به برخی بیماری های التهابی روده مانند کرون، خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می دهد.
سرطان چیست؟
سرطان از طریق آسیب ژنتیکی در ژنوم سلولها ایجاد میشود. این آسیبها یا به ارث میرسند یا در طی زندگی حاصل میشوند. آسیبهای غیر ارثی حاصل از سبک زندگی غیرسالم هستند.
سرطان بیماری است که از تغییر سلولهایی ناشی میشود که باعث تقسیم و رشد غیر قابل کنترل سلولها میشوند. بیشتر سلولهای بدن عملکرد مشخص و طول عمر معینی دارند. مرگ سلولی که اپپتوسیس نام دارد بخشی از چرخه طبیعی حیات سلولی است.
در بدن سلولهای پیر یا بدعملکرد از طریق مرگ سلولی حذف شده و سلولهای جوان جایگزین آنها میشوند. سلولهای سرطانی فاقد ساختاری که تقسیم و مرگ سلولی را القا میکند هستند. این سلولها رشد کرده و از اکسیژن و مواد مغذی سایر سلولها استفاده کرده و تبدیل به تومور میشوند. باعث نقص سیستم ایمنی شده و تغییراتی ایجاد میکنند که در عملکرد صحیح اعضای بدن اختلال ایجاد میکنند. سلولهای سرطانی میتوانند در یک نقطه مانده و یا از طریق لنف نودها منتشر شوند.
و اما درباره سرطان روده؛ دو نوع سرطان روده وجود دارد؛ سرطان روده بزرگ و سرطان روده کوچک
سرطان روده بزرگ نسبت به سرطان روده کوچک شیوع بیشتری دارد و این روزها به دلیل سبک زندگی اشتباه، سومین سرطانی است؛ که در جهان شیوع دارد و در کشورهای پیشرفته، بیشتر از کشورهای دیگر شیوع دارد.
از علت های اصلی ایجاد این سرطان، زیاده روی در مصرف چربی های حیوانی و گوشت قرمز است. از دلایل دیگر ایجاد این سرطان چاقی و کمتحرکی است؛ که به دلیل زندگی صنعتی و ماشینی، این روزها بسیار زیاد شده است. ابتلا به برخی بیماریهای التهابی روده مانند کرون، خطر ابتلا به این سرطان را افزایش میدهد.
کسانی که دارای سابقه بیماریهای دستگاه گوارش و سرطان هستند؛ بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به این سرطان میباشند. کشیدن سیگار و مصرف دخانیات نیز دو عامل دخیل دیگر در وقوع این سرطان هستند و خطر ابتلا به این نوع سرطان را بالا میبرند.
علائم سرطان روده چیست؟
علائم سرطان روده، ممکن است در مراحل ابتدایی بیماری بسیار کم و جزئی باشند و یا حتی ممکن است تا زمانی که این بیماری وارد مرحله حاد نشده است؛ علائم این بیماری در شخص ظهور پیدا نکنند. این سرطان بیشتر به دنبال پولیپ های کولون و رکتوم ایجاد میشود. از علائم این بیماری در مراحل اولیه میتوان به کمبود وزن ناگهانی، رشتهای شدن مدفوع، دردهای پایدار شکمی و ایجاد احساس مداوم مدفوع در فرد بدون وجود مدفوع اشاره کرد. علائم موضعی این سرطان مانند یبوست، اسهال، نفخ و خون در مدفوع زمانی ظاهر میشود؛ که تنها روده بزرگ درگیر باشد.
علائم سیستمیک این بیماری مانند: زردی، کمخونی، استفراغ، ضعف و احساس خستگی نشاندهنده این است؛ که سرطان روده، کل بدن بیمار را درگیر کرده است. این علائم با گسترده شدن بیماری، شدت بیشتری پیدا میکنند.
بیشتر بدانید: آشنایی با انواع کمخونی و علائم آن
پیشگیری از سرطان روده:
یکی از راههای پیشگیری از سرطان روده، متعادل نگهداشتن وزن و جلوگیری از چاقی است. از آنجایی که رژیم غذایی در این سرطان تاثیرگذار است؛ داشتن یک رژیم غذایی مناسب که مصرف چربی و گوشت قرمز را محدود میکند؛ خطر ابتلا به این سرطان را کاهش میدهد. ورزش کردن منظم، دریافت کافی ویتامین دی و کلسیم نیز در پیشگیری از این سرطان تاثیر گذار هستند. کم کردن استرسهای زندگی روزمره و دوری از مصرف سیگار و الکل نیز باعث کاهش خطر ابتلا میشوند. کسانی که بیشتر در خطر ابتلا به این سرطان هستند و سابقه خانوادگی ابتلای سرطان روده را دارند؛ نیز باید به صورت دورهای به پزشک مراجعه کرده و آزمایشها و غربالگریهای لازم را انجام دهند.
مصرف روزانه مولتی ویتامینهایی که دارای ویتامین ب۹ هستند؛ نیز برای جلوگیری از این سرطان بسیار مفید میباشد؛ این سرطان، بهراحتی و با رعایت کارهای آسان، اصلاح سبک زندگی و تغییر عادتهای بد غذایی مانند حذف مصرف سوسیس و کالباس قابل پیشگیری میباشد. دوچرخهسواری و انجام فعالیتهای ورزشی نیز برای پیشگیری از وقوع این بیماری مفید میباشند.
توصیههای طب سنتی ایرانی برای پیشگیری از سرطان روده
برای پیشگیری از سرطان روده میتوانید اقدامات زیر را مرتبا انجام دهید:
- پیادهروی سریع هفتهای ۳ بار و هر بار حداقل ۳۰ دقیقه
- خوردن سبزیجاتی مثل کاهو، اسفناج، هویج زردک
- خوردن نانهای سبوسدار مثل نان جو، نان گندم
- مصرف زنجبیل و خرما که باعث کاهش رشد سلولهای سرطانی میشوند.
برای دریافت مشاوره و نوبت از کلینیک طب سنتی ایرانی زادمهر با ما تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!