رشد و تغذیه سالم کودکان برای هر والدینی از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد. کاهش وزن و عدم رشد مناسب در کودکان یک دغدغه مهم برای والدین محسوب میشود. برخی از کودکان با چالشهای خاصی مواجه هستند که موجب کاهش اشتها و عدم رشد آنها میشود. بنابراین بسیاری از پدر و مادرها به دنبال راهکارهای مناسبی جهت چاق شدن کودک خود هستند.
علت بیاشتهایی کودکان
پیش از آنکه با راهکارهایی جهت چاق شدن کودک آشنا شوید، بهتر است ابتدا علت بیاشتهایی در کودکان را بررسی کنیم. بیاشتهایی و بدغذایی کودکان ممکن است به عوامل مختلفی برگردد. برخی از این عوامل عبارت هستند از:
یبوست، استرس و تنش روحی، بیماری حاد از جمله انگل، کم خونی و کمبود ویتامین، استفاده از تنقلات ناسالم، داشتن حساسیت غذایی، برخوردار بودن از مزاج گرم و خشک، غذا خوردن در زمان و شرایط نامناسب.
یبوست یکی از مهمترین علل عدم چاق شدن کودک
قبل از اتخاذ هر راهکاری برای چاق شدن کودک، اطمینان حاصل کنید که وی مشکل یبوست ندارد. یبوست میتواند عاملی مهم جهت کاهش اشتها باشد.
راهکارهای چاق شدن کودک
جهت چاق شدن کودک، راهکارهای مناسبی وجود دارد که به بررسی برخی از این راهکارها خواهیم پرداخت.
۱. مصرف میان وعدههای غذایی سالم جهت افزایش حجم کودک
مهمترین راهکار برای چاق شدن کودک، تامین وعدههای غذایی سالم و متعادل است. این وعدهها باید حاوی مقدار کافی پروتئین، کربوهیدرات و چربیهای سالم باشند. همچنین، بهتر است حجم وعدهها را کمتر کرده تا کودک بتواند آنها را بهتر هضم کند. برخی از این تنقلات عبارت هستند از:
- تخم بلدرچین یا زرده تخم مرغ عسلی گزینه ای مناسب جهت چاق شدن کودک
- حریره نارگیل
- شیر بادام و حریره بادام
- فالوده سیب از بهترین تنقلات جهت چاق شدن کودک میباشد.
- پوره کدو حلوائی
- رب سیب یا رب به (موجب تقویت معده میشود).
۲. تنوع و جذابیت در شکل پخت غذاها
با ایجاد تنوع در شکل پخت غذاها، میتوانید اشتهای کودکان را افزایش دهید. غذاهایی مانند آش، سوپ، کوفته، دلمه و غیره را به شکلهای مختلف آماده کنید تا برای کودک جذابیت داشته باشد.
۳. تنوع در نوع مواد غذایی جهت افزایش وزن کودک
جهت چاق شدن کودک، بهتر است در تهیه غذاها از مواد غذایی متنوع مانند جو، تخم مرغ، شیر، گوشت گوسفند، گوشت پرندگان، نخود، ماش، ریحان، جعفری، بادام و سایر مواد غذایی متنوع استفاده کنید.
۴. عدم اصرار به خوردن
کودکان خود را مجبور به غذا خوردن نکنید. اجبار به خوردن ممکن است منجر به ایجاد نگرانی و تنش در کودک شود و علاوه بر کاهش اشتها، مشکلات روانی را نیز ایجاد کند.
۵. کمک به کودکان در فرآیند تهیه غذا
در فرآیند تهیه، چیدن و خوردن غذاها، از کودکان کمک بگیرید. این اقدام میتواند احساس مشارکت و مسئولیت در کودکان را ایجاد کند و موجب چاق شدن کودک شود.
۶. خوابیدن به موقع با چاق شدن کودک ارتباط مستقیم دارد
فرزند شما باید قبل از ساعت ۱۱ شب بخوابد، زیرا این موضوع جهت چاق شدن کودک تاثیر بسزایی دارد. برای داشتن خواب عمیقتر، میتوانید پرههای بینی کودک را با استفاده از روغن گل بنفشه یا روغن بادام شیرین چرب کنید. همچنین، به یاد داشته باشید که هورمون رشد بین ساعات ۱۱ تا ۱ شب ترشح میشود، بنابراین خوابیدن عمیق کودکان در این بازه زمانی بسیار مهم است.
چنانچه شما یا کودکتان دچار بی خوابی هستید، پیشنهاد میکنیم مطلب رفع بی خوابی با طب سنتی ایرانی را مطالعه نمایید.
۷. استفاده از خوراکیهای اشتها آور جهت افزایش وزن کودک
یکی از مهمترین راهکارهایی که منجر به چاق شدن کودک میشود، مصرف خوراکیهای اشتها آور است. در ادامه لیستی از این خوراکیهای خوشمزه و اشتها آور را برای شما ارائه دادهایم.
- مصرف شربت سکنجبین به همراه به و لیمو یا شربت سکنجبین ساده (۳۰ دقیقه پیش از غذا)
- مربای تمر هندی
- ربهای ملس و کمی ترش به عنوان چاشنی غذا
- مصرف زیتون پرورده یا زیتون ساده همراه با غذا
- مصرف سماق به همراه غذا
چاق شدن کودک با مواد غذایی پروتئینی
جهت چاق شدن کودک و کمک به رشد آنها، میتوانید از مواد غذایی چاق کننده مفید پروتئینی استفاده کنید. برای مثال، میتوانید گوشت تکهای یا چرخ کرده را به غذای فرزند خود افزوده کنید. همچنین، انواع حبوبات از جمله نخود، لوبیا، عدس و ماش حاوی پروتئین میباشند. در سن ۹ ماهگی به بعضی از غذاهای کودک میتوانید حبوبات کاملا پخته و له شده را اضافه کنید. همچنین، افزودن تخم مرغ به غذای کودک میتواند مقدار پروتئین غذای آنها را افزایش دهد.
چاق شدن کودک با مقوی کردن غذا
جهت افزایش وزن کودکان و بهبود فرایند رشد آنها، میتوانید غذاهای آنها را مقوی کنید. به ویژه در مواردی که کودکان با مشکلات رشد روبرو هستند، نیاز به مصرف انرژی بیشتری دارند. برای افزایش انرژی در غذای کودکان، میتوانید به صورت متناسب با سن آنها، موادی مقوی به غذایشان اضافه کنید. در اینجا، مقوی کردن به معنای افزودن موادی است که علاوه بر انرژی، حاوی پروتئین، ویتامینها و املاح غذایی مورد نیاز کودکان هستند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!