خستگی یک احساس طبیعی است که معمولا پس از انجام فعالیتهای سنگین پدید میآید. حال تصور کنید که فردی بدون انجام فعالیتهای سنگین دچار خستگی شود. در چنین شرایطی ضروری است تا متخصص مراجعه کند و به دنبال علت خستگی باشد.
خستگیهای بدون فعالیت سنگین علل مهمی دارند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
احساس خستگی و کمبود انرژی، انواع خستگی
خستگی و کمبود انرژی میتواند اطلاعات بسیاری در رابطه با فعل و انفعالات بدن در اختیار ما قرار دهد. گاهی دیده میشود که این خستگی به دلیل بیماریهای جدی است، گاهی نیز با یک استراحت ساده رفع میشود. در ادامه به بررسی انواع خستگی و همچنین علت خستگی مداوم و مفرط خواهیم پرداخت.
علت خستگی بعد از خواب در صبح
برخی از افراد معمولا این سوال را مطرح خواهند کرد که علت خستگی و خواب زیاد چیست؟ یا چرا برخی از افراد پس از خوابیدنهای طولانی مدت باز هم احساس خستگی خواهند داشت و رمقی برای جدا شدن از تخت خواب ندارند.
به طور کلی میتوان گفت خستگی بعد از خواب در صبح ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. تغذیه نامناسب و گرسنگی شبانه، مصرف الکل و دخانیات، ابتلا به برخی بیماریها مانند تیروئید و افسردگی و تنگی نفس در شب میتوانند از مهمترین این علائم باشند.
علت خستگی و درد مفاصل؛ علت بیحالی و خستگی و بدن درد
برخی از افراد به دنبال یافتن پاسخ این سوال هستند که علت بیحالی و خستگی و بدن درد چیست؟ یا به عبارت دیگر چه چیزی باعث میشود تا فرد علاوه بر احساس خستگی، درد مفاصل را نیز تجربه کند؟
به طور کلی میتوان گفت فیبرومیالژیا، عفونتهای ویروسی و باکتریایی، کمبود آب و ویتامین، کمبودی، ذات الریه، بیماریهای التهابی، انواع میوپاتی، کم خونی، آرتروز، کم خوابی و غیره ممکن است خود را به صورت درد در مفاصل نشان دهند.
علت خستگی بدن در زنان
با اینکه مهمترین دلیل خستگی در زنان میتواند بر هم خوردن تعادل هورمونی باشد؛ اما دلایل دیگری همچون آپنه خواب، بیماریهای قلبی و عروقی، مصرف فست فود، مصرف زیاد کافئین، عفونت دستگاه ادراری و غیره نیز ممکن است در زنان خود را به صورت خستگی و بدن درد نشان دهند. به همین دلیل ضروری است که حتما از پزشک برای تشخیص درست و اصولی کمک گرفته شود.
پیشنهاد: درمان بیماریهای زنان با طب سنتی
علت خستگی چشم
چشم نیز مانند سایر قسمتهای بدن ممکن است خستگی را تجربه کند. احتمالا برای شما هم پیش آمده باشد که پس از زل زدنهای طولانی مدت به تلویزیون، لپ تاپ، گوشی تلفن همراه، کتاب و غیره دچار خستگی چشم شدم باشید.
به طور کلی میتوان گفت که خستگی چشم به دلیل بروز برخی بیماریهای چشمی مانند عفونت، زل زدن طولانی مدت به نور، لپ تاپ، تلویزیون، موبایل و غیره رخ میدهد.
علت خستگی پاها
احساس خستگی در پا گاهی نشان از ایستادنهای طولانی و گاهی نشان از بیماریهای ساده و خطرناک است. به همین دلیل نباید از آن غافل شد. در ادامه به معرفی برخی از این علل خواهیم پرداخت:
فعالیت بیش از حد
اگر شما فعالیتهایی که نیازمند استفاده از پاها و پیاده روی است را بیش از حد انجام میدهید، طبیعی است که عضلات پاها خسته شوند و احساس خستگی کنید.
استفاده از کفش ناسازگار
استفاده از کفشهای نامناسبی که از زیرههای غیر استاندارد برخوردارند یکی دیگر از دلایلی است که میتواند موجب ایجاد درد در پا شود و بسیار آزار دهنده باشد.
مشکلات و بیماریهای پا
مشکلاتی مثل متورم پاها، پوست صاف، کمردردهای که به پا سرایت میکنند، ورم پا یا آرتریت، واریس و سایر بیماریهای ارتوپدی، عصبی و عضلانی میتواند به خستگی در پاها منجر شود.
بارداری و اضافه وزن
بارداری و اضافه وزن یکی دیگر از عواملی است که میتواند خود را به صورت درد و خستگی در پاها نشان دهد. معمولا افرادی که توجه کافی به سلامت و تناسب اندام خود ندارند، در دراز مدت این خستگی را تجربه خواهند کرد.
خستگی روحی؛ خستگی روانی
تقریبا میتوان گفت همه ما خستگی روحی را در زندگی خود تجربه میکنیم. این خستگی گاهی میتوان به شکل افسردگی، بیرمقی، بی انگیزگی و خود را نشان دهد.
تحقیقات نشان میدهد که خستگی روانی علل مختلفی دارد. در ادامه به بررسی این علل به صورت جداگانه خواهیم پرداخت:
افسردگی
افسردگی یک بیماری روانی جدی است که میتواند باعث خستگی روحی شدید شود. افسردگی میتواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله ژنتیک، عوامل محیطی و تغییرات هورمونی باشد و بر زندگی فرد بیمار تاثیر منفی بگذارد.
البته این نکته را نیز در نظر داشته باشید که خستگی روحی در برخی افراد به دلیل مصرف برخی از داروها رخ میدهد.استرس و اضطراب
استرس و اضطراب مداوم یکی دیگر از دلایلی است که باعث میشود تا فرد در طول زندگی خود احساس خستگی زیادی را تجربه کند. استرس همچنین میتواند تاثیر منفی بر سلامت بدن بگذارد. بنابراین اگر بسیار آن را تجربه میکنید، ضروری است که هر چه سریعتر اقدامات لازم را برای درمان این عارضه انجام دهید.
خواب و تغذیه ناکافی
یکی از مهمترین علل افسردگی و خستگی روانی که معمولا برخی از افراد، از آن غافل میشوند، لایف استایل غلط است.
چنانچه شما خواب کافی و تغذیه درست نداشته باشید، احتمالا اینکه خستگی روحی و روانی را تجربه کنید، بالا است.
انواع خستگی در ورزش
احساس خستگی پس از ورزش کاملا طبیعی است و بسیاری از ورزشکاران آن را تجربه خواهند کرد. بنابراین هیچ گونه نگرانی از بابت آن نباید داشته باشید.
خستگی در ورزش را بر اساس علت ایجاد میتوان به دو دسته کلی تقسیمبندی کرد:
خستگی هوازی
این نوع خستگی در اثر فعالیتهای هوازی طولانی مدت ایجاد میشود. بنابراین طبیعی است که پس از اتمام هر بار ورزش هوازی تجربهگر آن باشید. در تعریف فعالیتهای هوازی باید بگوییم فعالیتهایی هستند که به مدت طولانی و با شدت متوسط انجام میشوند، مانند دویدن، شنا و دوچرخه سواری.
خستگی هوازی ناشی از کمبود انرژی است. به عبارتی بدن برای انجام فعالیتهای هوازی به گلوکز، چربی و پروتئین نیاز دارد. در اثر فعالیتهای هوازی طولانی مدت، ذخایر گلوکز و چربی بدن کاهش مییابد و بدن برای تامین انرژی به پروتئینهای عضلات متوسل میشود. این امر باعث خستگی و درد عضلات میشود. البته توجه به تغذیه مناسب در این زمینه ضروری است و میتواند بسیار کمک کننده باشد.
خستگی غیر هوازی
این نوع خستگی در اثر فعالیتهای غیر هوازی کوتاه مدت و با شدت بالا بیشتر در کسانی که تمرینات قدرتی انجام میدهند، ایجاد میشود. فعالیتهای غیر هوازی فعالیتهایی هستند که به مدت کوتاه و با شدت بالا انجام میشوند. از مهمترین این فعالیتها میتوان به وزنه برداری، دو سرعت و پرش اشاره کرد.
جالب است بدانید که مهمترین دلیل خستگی غیر هوازی ناشی از تجمع اسید لاکتیک در عضلات است. در اثر فعالیتهای غیر هوازی، بدن برای تامین انرژی از گلوکز استفاده میکند. گلوکز در بدن به اسید پیروات تبدیل و اسید پیروات نیز در عضلات به اسید لاکتیک تبدیل میشود. تجمع اسید لاکتیک میتواند موجب خستگی و درد عضلات شود.
علت خستگی بدن کمبود کدام ویتامین است؟
یکی از مهمترین سوالاتی که معمولا ممکن است برای بسیاری از افراد رخ دهد، این است که کمبود کدام ویتامینها ممکن است در انسان موجب بروز خستگی بدون انجام فعالیتهای شدید شود؟
در پاسخ باید بگوییم که کمبود ویتامینهای بسیاری ممکن است موجب این عارضه شود که از مهمترین این ویتامینها میتوان به ویتامین B1، B6، B12 و ویتامین C اشاره کرد.
نتیجهگیری
در این مطلب به بررسی خستگی پرداختیم و گفتیم که چه عاملی باعث میشود تا برخی افراد تجربهگر خستگی باشند. اگر شما نیز بدون انجام فعالیت سنگین احساس خستگی میکنید، بهتر است جهت بررسیهای لازم و مشورت با پزشک حتما با متخصصان طب سنتی ما در کلینیک دکتر صرافان مشورت داشته باشید.
کلینیک طب سنتی دکتر صرافان یکی از بهترین کلینیکهایی است که در آن پزشکانی خبره و توانا گردهم آمدهاند تا بهترین و با کیفیتترین خدمات را به بیماران ارائه دهند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!