آرتروز از جمله بیماریهایی است که در سالیان اخیر به دلیل ماشینی شدن سبک زندگی بشر شاهد بروز بیشتر آن بودهایم. در این بیماری غضروف مفاصل دچار خرابی میشوند و نمیتوانند مانند گذشته به وظایف خود عمل کنند. همین موضوع نیز باعث میشود تا افراد مبتلا با درد و یک سری ناتوانی و محدودیت روبهرو شوند. خوشبختانه باید بگوییم در طب سنتی به این بیماری توجه بسیاری شده است. بنابراین اگر دوست دارید این بیماری را از جنبه طب سنتی بیشتر بشناسید و از مسائلی مثل درمان آرتروز بدنید، با ما همراه شوید.
آرتروز چیست؟
برای اینکه بتوانیم بیماری آرتروز را توضیح دهیم، لازم است ابتدا مفصل را توضیح دهیم. مفصل به محلی گفته میشود که دو استخوان به یکدیگر پیوند داده میشوند. گفتنی است که این محل با استفاده از یک بافت غضروف نام پوشیده میشود.
آرتروز یکی از شایعترین بیماریهایی است که با نام Osteoarthritis یا OA نیز شناخته میشود. این عارضه در اثر آسیب دیدن، التهاب و همچنین از بین رفتن غضروف موجود بین مفاصل ایجاد میگردد.
انواع آرتروز
آرتروز انواع مختلفی دارد و میتواند در قسمتهای مختلفی از بدن ایجاد شود. از مهمترین انواع این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آرتروز زانو
این نوع آرتروز، که به استئوآرتریت زانو نیز معروف است، در اثر ساییدگی غضروف مفصلی زانو ایجاد میشود.
بیماران مبتلا معمولا علائمی چون درد، تورم، خشکی و سفتی زانو، به ویژه در هنگام صبح یا بعد از فعالیت طولانی را تجربه خواهند کرد. توجه داشته باشید که عدم درمان این عارضه ممکن است موجب محدودیتهای حرکتی فرد شود.
پیشنهاد مطالعه: درمان زانو درد
آرتروز انگشت دست
استئوآرتریت یا آرتروز انگشت دست یک بیماری مفصلی شایع محسوب میشود که بیشتر در خانمها ایجاد میگردد. این بیماری میتواند موجب درد و ناتوانی در حرکات انگشتان دست شود.
لازم به ذکر است که با بالا رفتن سن، شانس ابتلا به این عارضه نیز افزایش مییابد.
آرتروز کمر
آرتروز کمر که به نام اسپوندیلوز هم شناخته میشود، نوعی بیماری دژنراتیو است که غضروف بین مهرههای کمر را تخریب میکند. این تخریب غضروف میتواند منجر به درد، سفتی و التهاب در کمر شود. آرتروز کمر در افراد بالای ۴۰ سال شایعتر است و به دلیل عوامل مختلفی از جمله افزایش سن، چاقی، سابقه آسیب دیدگی کمر و ژنتیک ایجاد میگردد. علائم آرتروز کمر شامل درد در قسمت پایین کمر، سفتی صبحگاهی کمر، کاهش انعطافپذیری کمر و درد سیاتیک (دردی که از کمر به پایین پاها تیر میکشد) است.
آرتروز لگن
آرتروز لگن یا استئوآرتریت لگن، یک بیماری دژنراتیو است که غضروف مفصل لگن را تخریب میکند. این تخریب غضروف میتواند منجر به درد، سفتی و محدودیت حرکتی در لگن شود. آرتروز لگن در افراد بالای ۵۰ سال شایعتر است و میتواند به دلیل عوامل مختلفی از جمله افزایش سن، چاقی، سابقه آسیب دیدگی لگن و ژنتیک ایجاد شود. علائم آرتروز لگن شامل درد در کشاله ران، باسن و ران، سفتی صبحگاهی لگن، لنگیدن، کاهش دامنه حرکتی لگن و درد در هنگام فعالیتهای ورزشی است.
آرتروز شانه
استئوآرتریت شانه با آرتروز شانه که غضروف مفصل شانه را تخریب میکند. این تخریب غضروف میتواند منجر به درد، سفتی و محدودیت حرکتی در شانه شود. آرتروز شانه نیز در افراد بالای ۵۰ سال بیشتر دیده میشود. این عارضه به دلیل عوامل مختلفی از جمله افزایش سن، سابقه آسیب دیدگی شانه، پارگی روتاتور کاف، روماتیسم مفصلی و آرتریت روماتوئید ایجاد میشود.
علائم آرتروز شانه شامل درد در شانه، سفتی صبحگاهی شانه، کاهش دامنه حرکتی شانه، ضعف عضلات شانه و صدا دادن شانه هنگام حرکت است.
آرتروز مچ پا
استئوآرتریت مچ یا آرتروز مچ از دیگر انواع آرتروز است که غضروف مفصل مچ را تخریب میکند. این تخریب غضروف میتواند منجر به درد، سفتی و محدودیت حرکتی در مچ شود. این بیماری در افراد بالای ۴۰ سال بیشتر دیده میشود. علائم آرتروز مچ شامل درد در مچ، سفتی صبحگاهی مچ، کاهش دامنه حرکتی مچ، ضعف عضلات مچ و صدا دادن مچ هنگام حرکت است.
علائم آرتروز
بیماری آرتروز با یک سری علائم شناخته میشود. شناخت این علائم با متخصصان در تنظیم یک برنامه درمانی بهتر کمک خواهند کرد. از مهمترین علائم این عارضه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- التهاب در ناحیه آرتروز
- احساس درد و سوزش
- ناتوانی در انجام حرکات روزانه
- ناتوانی در تحرک مفصل
- احساس سرما و گرما در ناحیه مورد نظر
- کم شدن حجم عضلات
- ایجاد صدا از مفصل
علائم آرتروز زانو
آرتروز زانو معمولا با علائم زیر شناخته میشود:
- درد به خصوص هنگام راه رفتن
- خشکی مفاصل
- خالی شدن زانو
- ایجاد صدا توسط زانو
- خالی کردن زانو
- زمین خوردن مکرر
- ناتوانی در بالا رفتن از پلهها
غذاهای مضر برای آرتروز
متخصصان تغذیه و طب سنتی بر این باورند که اصلاح سبک تغذیه نقش بسیار زیادی در بهبود آرتروز ایفا میکند. مواد چرب، قندی، تند، کربوهیدراتهای تصفیهشده، نوشیدنیهای الکلی و … از جمله این غذاها هستند.
در ادامه یک جدول از غذاهایی که بهتر است مبتلایان به آرتروز از مصرف آنها بپرهیزید در اختیار شما قرار خواهیم داد.
دسته بندی | نمونهها | توضیحات | جایگزینهای سالم |
---|---|---|---|
غذاهای چرب و فرآوری شده | گوشتهای قرمز چرب (سوسیس، کالباس، بیکن، همبرگر)، مرغ سوخاری، غذاهای سرخ کردنی (سیب زمینی سرخ کرده، پیراشکی، سمبوسه)، چیپس، پیتزا، فست فود | چربی اشباع شده و ترانس بالا، التهاب زا | گوشتهای کم چرب (مرغ بدون پوست، ماهی)، حبوبات، تخم مرغ، لبنیات کم چرب، آجیل و دانهها |
کربوهیدراتهای تصفیه شده | نان سفید، برنج سفید، ماکارونی، شکر، شیرینی جات | افزایش قند خون، التهاب زا | نان و غلات سبوس دار، برنج قهوهای، سیب زمینی، میوهها و سبزیجات |
غذاهای التهاب زا | مارگارین، روغن های نباتی هیدروژنه (روغن نباتی جامد)، اسیدهای چرب امگا ۶ (روغن آفتابگردان، روغن ذرت)، غذاهای شور، لبنیات پرچرب | تشدید التهاب و درد مفاصل | روغنهای زیتون، کانولا، آووکادو، روغن نارگیل، لبنیات کم چرب، ماست کم چرب |
نوشیدنیهای مضر | الکل، نوشابههای گازدار، قهوه | افزایش التهاب، دفع آب بدن | آب، چای سبز، دمنوشهای گیاهی، آب میوه طبیعی |
سایر | غذاهای با سولفیت بالا (انگور، کشمش، ترشی)، شب بو، حبوبات (در برخی افراد) | حساسیت در برخی افراد | میوهها و سبزیجات تازه |
آیا آرتروز درمان دارد؟
بررسیهای علمی انجام شده نشان میدهد که بیماری آرتروز را میتوان با تغییر سبک زندگی، اصلاح تغذیه و انجام حرکات ورزشی خاص درمان کرد.
در طب سنتی از غذاها، گیاهان و روغنهای دارای خاصیت ضد التهابی و تسکین دهندگی درد میتوان برای بهبود این عارضه دردناک استفاده کرد.
البته توصیه میشود قبل از شروع هر نوع درمان با متخصصان طب سنتی ما مشورت کنید تا بهترین راهکارهای درمانی برای شما در نظر گرفته شود.
درمان آرتروز
اگر به دنبال یک راهکار موثر برای درمان آرتروز هستید، استفاده از روغن اکالیپتوس به شما توصیه میشود. این روغن یکی از بهترین روغنها برای ماساژ با هدف تسکین درد است که میتواند به افزایش دامنه حرکتی و درمانی عارضههای مختلفی کمک کند.
بسیاری از افراد تصور میکنند که با استفاده از این روغن به تنهایی میتوانند درمان شوند اما باید بدانید که در کنار ماساژ ناحیه مورد نظر با این روغن لازم است تا از دیگر درمانهای مکمل نیز استفاده شود.
بهترین داروی آرتروز
یکی از بهترین درمانهای موجود برای آرتروز استفاده از سرکه سیب است. سرکه سیب به دلیل داشتن خاصیت قلیایی و شد التهابی میتواند در بهبود التهاب و اختلالات مفصلی بسیار موثر باشد. به همین دلیل متخصصان به کسانی که از این عارضه رنج میبرند، توصیه میکنند مقداری سرکه سیب را جوشانده و هر روز نیم استکان از معجون ساخته شده را نوش جان کنند تا از خواص بینظیر آن برخوردار شوند.
قرص برای درمان آرتروز
با اینکه قرصهای بسیار زیادی برای درمان آرتروز دارد؛ اما اکثر این قرصها شیمیایی هستند و میتوانند عوارض جانبی بسیاری را برای بدن به همراه داشته باشند. به همین دلیل توصیه میشود به جای استفاده از این قرصها از داروهای طب سنتی استفاده کنید.
کپسول فلکسوجوینت یکی از بهترین قرصها برای درمان آرتروز میباشد که به دلیل ساخته شده از محصولات گیاهی و نداشتن عارضهای خاص بسیار مورد توجه متخصصان طب سنتی قرار گرفته است.
درمان قطعی آرتروز چیست؟
اگر به دنبال یک راهکار موثر برای درمان آرتروز هستید، توصیه میشود مقداری تخم زیره را با فلفل سیاه و زنجبیل خشک ترکیب کرده و در روز ۳ بار به میزان نصف قاشق چایخوری با آب ترکیب و نوش جان کنید.
توجه داشته باشید که برای ساخت این ترکیب نیاز است میزان زنجبیل خشک دو برابر دو ترکیب دیگر باشد.
لازم به ذکر است که ترکیب ساخته شده به دلیل داشتن خاصیت ضد التهابی میتواند ریسک ابتلا به بیماریهای فراوانی را کاهش دهید.
درمان آرتروز زانو
متخصصان طب سنتی به تمامی کسانی که از آرتروز زانو رنج میبرند، توصیه میکنند که ماساژ درمانی را جدی بگیرند.
ماساژ درمانی یکی از قدیمیترین متدهای طب سنتی محسوب میشود. در این روش از روغنهای خاصی مانند روغن زنجبیل و روغن زیتون استفاده میشود. در اثر ماساژ ناحیه مورد نظر با روغن، گردش خون افزایش یافته، درد و التهاب کاهش مییابد.
یکی از بهترین راهکارها برای درمان این عارضه استفاده از روغن خردل است. کافی است مقداری روغن خردل را گرم کرده و کمی پیاز اضافه کنید، سپس بر روی ناحیه مورد نظر ماساژ دهید تا با کاهش التهاب به بهبود این عارضه کمک شود.
بهترین کلینیک برای تشخیص و درمان آرتروز
تشخیص صحیح و آغاز فرایند درمان آرتروز بسیار مهم و حائز اهمیت است. همین موضوع باعث میشود تا یک سری از افراد به دنبال مجموعهای معتبر برای دریافت خدمات مربوطه باشند.
توصیه ما به تمامی کسانی که قصد تشخیص و درمان آرتروز را دارند، این است که به کلینیک دکتر صرافان مراجعه کنند. در این کلینیک طب سنتی متخصصانی خبره و توانا گردهم آمدهاند تا بهترین خدمات را به بیماران ارائه دهند.
در این مجموعه درمانی متخصصانی چون دکتر مریم منفرد، دکتر معصومه صرافان و دکتر اکرمالسادات اطیابی به بیماران خدمات ارائه میدهند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!