افسردگی پس از زایمان(Postpartum Depression) نوعی بیماری است که برخی از خانمها بعد از وضع حمل دچار آن میشوند. این بیماری عموما در یک ماهه اول بعد از زایمان شروع میشود. طبق آمار ۱۰ تا ۱۵ زن از هر صد زنی که زایمان میکنند، دچار افسردگی میشوند. با توجه به تغییرات بعد از تولد نوزاد، مادر نیاز به استراحت مطلق دارد؛ اما به دلیل شرایط ایجاد شده، این امکان وجود ندارد. عوامل زیادی بر افسردگی پس از زایمان تاثیر میگذارد. برخی موارد میتواند ناشی از بارداری قبلی مادر باشد. مثلا مادری که در زایمان گذشته خود نوزاد مرده به دنیا آوردهاست؛ و یا قبلا زایمان زودرس داشته است.
باید افسردگی پس از زایمان در سریعترین زمان ممکن درمان شود چراکه این بیماری روحی و روانی گاهی منجر به قتل نوزاد توسط مادر شده است. زنی که که دچار افسردگی شده است، نیاز به حمایت دارد.
بهتر است علائم افسردگی پس از زایمان را به خوبی بشناسید. این بیماری بر روح و جسم بیمار تاثیر میگذارد. احساس ناراحتی و اضطراب، گناه، دلواپسی، کمارزش بودن، عدمثبات خلقی و… میتواند از علائم روحی این بیماری باشد. از علائم جسمی آن میتوان به حس بیحالی، کماشتهایی، ناتوانی در خوابیدن اشاره نمود.
علائم افسردگی پس از زایمان چیست؟
اگر شخصی دچار افسردگی پس از زایمان شده باشد معمولا علائمی را بروز میدهد که افسردگی را بخوبی نمایان میکند. از جمله این علائم میتوان موارد زیر را در نظر داشت:
- خلق پایین یا نوسان خلق شدید
- گریه شدید و گاهی بدون علت مشخص
- دشواری در برقراری پیوند با نوزاد (احساس نزدیکی با نوزاد)
- دوری از خانواده و دوستان یا احساس طرد شدن
- از بین رفتن اشتها یا غذا خوردن بیش از حد معمول
- ناتوانی در خواب یا خوابیدن بیش از اندازه
- سردرد
اقدامات اولیه برای درمان افسردگی پس از زایمان
در صورت بروز علائم افسردگی پس از زایمان، با راهکارهایی هرچند کوچک می توانید از بروز افسردگی شدید جلوگیری کنید. در زیر به چند مورد از این راهکارها اشاره میکنیم:
- مادر می تواند استحمام و یا پیاده روی کند.
- بهتر است کارهای مورد علاقهاش را انجام دهد. در واقع مادر باید برای خودش وقت بیشتری بگذارد. ممکن است واقع بینانه به نظر نرسد؛ ولی می تواند در تسکین حال او تاثیر زیادی بگذارد.
- اطرافیان او بخصوص همسرش می توانند کمک شایانی به او بکنند. باید با او در رابطه با احساساتش حرف بزنند. به او کمک کنند تا از شرایطش لذت ببرد.
- معمولا در این مواقع مادر از خودش و فرزندش ایراد میگیرد؛ مثلا چرا فرزند من لاغر است، یا چرا شیر نمی خورد. افکار منفی را از بیمار دور کنید.
*در صورتی که علائم کم نشدند حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
روشهای سبک زندگی برای درمان افسردگی پس از زایمان
با استفاده از برخی توصیهها در زندگی روزمره میتوان سرعت بهبودی را افزایش داد:
- شیوه زندگی سالمی انتخاب کنید:
فعالیت بدنی مانند پیاده روی با نوزاد و سایر انواع ورزشها را در فعالیتهای روزانه بگنجانید، به طور متناوب غذا بخورید تا قند خون خود را در رنج مناسبی حفظ کنید، سعی کنید استراحت کافی و با کیفیت داشته باشید، غذاهای سالم مصرف کنید.
- انتظارات واقعی داشته باشید:
خود را برای انجام همه کارها تحت فشار قرار ندهید. برای مدیریت کارها از برنامه ریزی استفاده کنید تا استرس کمتری داشته باشید. استانداردهای خود را برای خانه داری عالی کاهش دهید. هرکاری که توان آن را دارید انجام دهید و بقیه را رها کنید.
- برای خود زمان بگذارید:
برای خود زمان بگذارید و از خانه خارج شوید، به این معنا که از همسر خود بخواهید از نوزاد نگهداری کند یا پرستار داشته باشد. کاری انجام دهید که از آن لذت میبرید، همچنین زمانی را برای بودن با همسر یا دوستان خود قرار دهید.
وظیفه اطرافیان در قبال شخصی که دچار افسردگی پس از زایمان شده است، چیست؟
در صورتیکه خودتان و یا یکی از اطرافیانتان دچار افسردگی پس از زایمان شدید، در قدم اول آن را بپذیرید. سپس با یک مددکار و یا پزشک حاذق مشورت کنید. در نظر داشته باشید که حال بیمار قطعا به مرور زمان بهتر خواهد شد. در این دوران حتما به تغذیه مادر توجه شود.
علت اصلی این بیماری تغییرات هورمونی است. به طور کلی زنان نوسانات هورمونی زیادی در طول زندگیشان تجربه میکنند. قطعا هورمونها نقش بسیاری در بارداری و زایمان دارند. مادران بعد از وضعحمل دچار تغییرات زیستی، جسمی، اجتماعی و عاطفی میشوند. هر کسی ممکن است بعد از زایمان دچار افسردگی شود، ولی عواملی احتمال بروز آن را افزایش میدهند. عواملی همچون آسیبهای بعد از زایمان، سابقه افسردگی، منزوی بودن، حاملگی خطرناک، مشکلات خانوادگی و خشونت همسر میتوانند سبب افسردگی پس از زایمان شود.
افسردگی پس از زایمان از جمله بیماریهایی است که در کلینیک طب ایرانی زادمهر مورد درمان قرار میگیرد. برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!