بیش از ۱۰۰ کشور سازوکارهایی برای داروهای گیاهی دارند. اما شیوههای طب سنتی در کشورها و نواحی مختلف دنیا با توجه به تفاوتهای فرهنگی، تاریخی، منش و فلسفه فردی جوامع با یکدیگر متفاوت است. از جمله انواع رایج طب سنتی در دنیا میتوان به طب سنتی چینی، هندی، آفریقایی و طب سنتی ایرانی اشاره کرد.
طب ایرانی یک مکتب طبی کامل است که جهان را یک نظام احسن میداند و پزشک را به خاطر آگاهی و تسلط بر علوم مختلف و درک او از جهان هستی، حکیم مینامد. ریشههای طب ایرانی به سه هزار سال قبل میرسد. طب سنتی در ایران قبل از طب یونانی وجود داشته و ایرانیان اصول آن را به یونانی ها یاد دادهاند که امروزه آن را طب یونانی مینامند. بعضی ها معتقدند طب ایرانی پیشگام طب سنتی در جهان است. این طب حاصل تلاشهای دانشمندان بزرگ ایران میباشد و دیدگاه آن سلامت محور میباشد و سلامتی بر درمان مقدم است. شعار طب سنتی ایران توجه کردن به روش زندگی و تامین هوای سالم، تغذیه درست، فعالیت و استراحت کافی و تعادل حالات روحی _ روانی میباشد.
در ویدئوی زیر دکتر صرافان در خصوص ابزارهای تشخیص در طب سنتی ایرانی توضیح میدهند.
چه منطق علمی پشت درمان با طب ایرانی وجود دارد؟
روش تغذیه در طب ایرانی بر این جمله استوار است که هر فردی باید تغذیهی مخصوص به خود با توجه به مشخصات فردی خود داشته باشد. تاکید این بر پیشگیری از بیماری ها با آموزش روش صحیح زندگی است و میگوید که پزشک موفق پزشکی است که بتواند سلامتی جامعه را حفظ کند و با این تدبیر تعداد بیماران و مصرف دارو کم میشود. پایه و اساس این طب، مزاج است. که پزشکان قدیم در شناختن مزاج بسیار ماهر بودن و وضع مزاجی را در هر بیماری رصد میکردن و تشخیص و درمان بیماری ها را با توجه به مزاج اصلی میدانستند.
انواع بیماری ها را این طب به سه دسته تقسیم میکند :
۱ _ بیماریهایی که ناشی از سوءمزاج است: کسانی به این بیماری مبتلا میشوند که اصول تغذیهای مناسب مزاج خود را رعایت نکردند.
۲ _ بیماری هایی که ناشی از سوءترکیب است : بیماری هایی که ترکیب یا تعداد طبیعی قسمتی از بدن با مشکل مواجه میشود مثل کسی که بدون اینکه قسمتی از بدن او تشکیل شده باشد به دنیا بیاید.
۳ _ بیماری های تفرق و اتصال : در این بیماری اتصال طبیعی در یک عضو از بین رفته ( مانند شکستگی) و یا تفرق طبیعی از بین میرود ( مثل عضویی که به خاطر بد جوش خوردن دچار محدودیت حرکت شود.) مراحل درمان در طب ایرانی این گونه است که در قدم اول تدابیر بالای تغذیهای گرفته میشود و پزشک سعی میکند برنامه غذایی فرد را اصلاح کند و به درمان بیماری کمک کند. اگر بیمار با این روش جواب نگرفت به تدابیر دیگری میرسد.
اساس طب ایرانی سنتی بر چیست؟
مزاج، بنیاد اساسی پزشکی سنتی ایران است. در طب سنتی ایرانی، عملکردهای فیزیولوژیک بدن بر مبنای هفت مولفه سنجیده میشوند که عبارتند از: عناصر (ارکان)، مزاج، اخلاط، ارگان (اعضا)، ارواح، قوا و عملکرد (افعال).
طب سنتی ایرانی شامل مجموعهای از تمام دانش و دستورالعملهایی است که از حدود ۸۰۰۰ سال پیش از میلاد تا کنون در ایران برای تشخیص، پیشگیری و درمان بیماری بکار برده میشده است.
در طب سنتی ایرانی توجه اصلی بر پیشگیری از بیماری است تا درمان آن. بر این اساس شش فاکتور مهم و ضروری برای حفظ سلامتی در طب سنتی ایرانی عبارتند از: هوا، نوشیدنی و غذا، خواب و بیداری، تخلیه و نگهداری، تحرک فیزیک و آرامش، فعالیت ذهنی و آرامش روحی.
در طب سنتی ایرانی علت اغلب بیماریها ناشی از برهم خوردن تعادل اخلاط و مزاج بدن است. پس درمانها نیز بر اساس برگرداندن این تعادل به بدن است. مثلا اگر بیماری در اثر سردی طبع ایجاد شده باشد، درمان آن از طریق تجویز موادی با طبع گرم صورت میگیرد.
طب سنتی ایرانی معیارهای مزاجشناسی بیماری را معمولا با مواردی نظیر زیر ارزیابی می کند:
- رنگ چهره، مو و عوارض آن: سفیدی رنگ پوست بدن نشانه سردی مزاج و سرخی و گندمگونی آن نشانه گرمی مزاج است. زردی نشانه گرمی، رنگ بادمجانی (تیره بیروح وغیر درخشان) نشانه سردی و خشکی، رنگ گچی و سربی نیز نشانه سردی مزاج است.
- نبض بیمار
- شکل جمجمه
- پوست (گرمی، سردی، تری و خشکی) نرمی پوست نشانه رطوبت مزاج و زبری و سختی پوست نشانه خشکی مزاج است.
- تراکم موهای بدن و نوع آنها: زیادی مو، رشد سریع و رنگ سیاه آن دلیل بر گرمی مزاج است. کمی مو و رنگ روشن آن دلیل بر سردی، مجعدبودن نشانه خشکی و موی صاف نشانه رطوبت است.
- جنسیت
آیا طب سنتی ایرانی میتواند در درمان بیماریها به ما کمک کند؟
طب سنتی ایرانی دو دسته شده است:
- دسته اول افرادی که بصورت علمی و بر اساس اصول علم پزشکی طب سنتی اقدام به درمان می کنند.
- دسته دوم افرادی که، مانند هر حرفه دیگر، به دروغ و کلک زدن افراد برای گرفتن پول آنها میپردازند.
دسته اول که کلینیک طب سنتی ایرانی زادمهر نیز با افتخار جزو این دسته است، حسابشان جدا از دسته دوم است و ما میتوانیم به درمان علمی بیماریها به دست این پزشکان توانمند، اعتماد داشته باشیم.
اما دسته دوم که با چنگ زدن به هر چیزی مانند چسباندن برچسبهای اسلامی، نام ائمه و هوچیگری(مخصوصا در دوره کرونا بخاطر داریم) باعث صلب اعتماد از درمانهای علمی این حوزه شده است.
پس در پاسخ به این سوال که آیا طب سنتی میتواند بیماریها را درمان کند باید بگوییم، طب سنتی ایرانی نوعی طبابت است و مانند پزشکی مدرن به درمان بیماریها میپردازد و حتی با عوارض خیلی کمتر و شاید بدون عوارض.
چرا برای درمان طب سنتی ایرانی به زادمهر اعتماد کنیم؟
کلینیک طب سنتی ایرانی زادمهر با پزشکان با تجربه در زمینه درمان بیماریهای مختلف، سابقه چندین ساله خود را برای ارائه بهترین کیفیت خدمات به مراجعین در نظر میگیرد. برای مشاوره رایگان و سوال درباره سلامتی خود با کلینیک طب سنتی ایرانی زادمهر تماس بگیرید یا از طریق چت واتساپ سوالات خود را با ما مطرح کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!