خشکی چشم یکی از شایعترین بیماریهای چشم است که در صورت عدم درمان میتواند کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. با اینکه درمانهای بسیاری در طب نوین برای این بیماری وجود دارد اما معمولا این راهکارهای درمانی یک سری عوارض درمانی را با خود به همراه دارند. در این مطلب از مجله دکتر صرافان تصمیم داریم به شما بگوییم درمان خشکی چشم با کمک طب سنتی و بدون عوارض جانبی چگونه است. برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه این متن را از دست ندهید.
علائم خشکی چشم
خشکی چشم مانند هر بیماری دیگری با یک سری علائم همراه است. از مهمترین این علائم میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- سوزش و خارش چشم
- احساس وجود جسم خارجی در چشم
- تاری دید
- حساسیت به نور
- قرمزی چشم
- افزایش ترشح اشک
- خستگی چشم
- مشکل در استفاده از لنزهای تماسی
- چسبیدن پلکها هنگام صبح
- درد چشم
- دوبینی
- مشکل در رانندگی در شب
- کاهش دید در فواصل نزدیک
- احساس سنگینی پلک
- تورم پلک
- تولید مخاط زیاد
- خشکی پوست اطراف چشم
علت خشکی چشم
خشکی چشم دلایل مختلفی دارد. از مهمترین این دلایل میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
کاهش تولید اشک
یکی از شایعترین دلایل خشکی چشم، کاهش تولید اشک توسط غدد اشکی است. این اتفاق میتواند به دلایل مختلفی از جمله افزایش سن، بیماریهای خود ایمنی مانند سندرم شوگرن، دیابت، برخی داروها مانند ضد افسردگیها و داروهای فشار خون، جراحیهای چشم مانند لیزیک و برخی اختلالات غدد درونریز رخ دهد. عوامل ذکر شده میتوانند به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر عملکرد غدد اشکی تأثیر گذاشته و منجر به کاهش تولید اشک شوند.
تغییرات در ترکیب اشک
اشک از سه لایه اصلی روغنی، آبی و مخاطی تشکیل شده است. هرگونه تغییر در ترکیب این لایهها میتواند باعث خشکی چشم شود. به عنوان مثال، کاهش تولید روغن توسط غدد مایبومیان میتواند باعث ناپایداری لایه اشکی و تبخیر سریعتر آن شود. جالب است بدانید افزایش تبخیر لایه آبی اشک به دلیل عوامل محیطی یا بیماریها نیز میتواند باعث بروز خشکی چشم گردد.
عوامل محیطی
عوامل محیطی نقش مهمی در ایجاد و تشدید خشکی چشم دارند. قرار گرفتن طولانیمدت در معرض باد، هوای خشک، آلودگی هوا، دود سیگار و استفاده بیش از حد از دستگاههای دیجیتال میتواند باعث تبخیر سریعتر اشک و در نتیجه خشکی چشم شود. همچنین، کار در محیطهای با تهویه نامناسب و استفاده از سیستمهای گرمایشی و سرمایشی قوی نیز میتواند به خشکی چشم کمک کند.
بیماریهای خودایمنی
از دیگر دلایل خشکی چشم میتوانیم به بیماریهای خود ایمنی اشاره کنیم. بیماریهایی مانند سندرم شوگرن، لوپوس و آرتریت روماتوئید میتوانند به غدد اشکی آسیب رسانده و تولید اشک را کاهش دهند. در این بیماریها، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافتهای سالم بدن، از جمله غدد اشکی، حمله میکند.
جراحی چشم
جراحی چشم، به ویژه جراحیهای لیزری مانند لیزیک از دیگر دلایل شایع خشکی چشم هستند. در طول این جراحیها، برخی از اعصاب کوچک قرنیه که مسئول تحریک تولید اشک هستند، ممکن است آسیب ببینند. این آسیب به اعصاب، باعث کاهش حساسیت قرنیه و در نتیجه کاهش تولید اشک میشود. همچنین، تغییراتی که در ساختار سطح چشم پس از جراحی ایجاد میشود، میتواند بر روی پایداری لایه اشکی تأثیر گذاشته و باعث تبخیر سریعتر اشک شود.
خشکی چشم اول صبح
مهمترین دلیل خشکی چشم اول صبح، استراحت در محیطی با آب و هوای خشک است. البته توجه داشته باشید که در طول شب اشک کاهش یافته و این موضوع باعث میشود تا خشکی چشم ایجاد شود. برخی از افراد نیز به دلیل یک سری بیماریها و آلرژیها این حالت را تجربه خواهند کرد. بهترین راهکار این است که برای تشخیص علت و همچنین درمان سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
آیا خشکی چشم خطرناک است؟
خشکی چشم، به عنوان یک اختلال مزمن در تولید و کیفیت اشک، میتواند عواقب جدی برای سلامت چشم داشته باشد. کاهش رطوبت سطح چشم و عدم وجود لایه اشک کافی، منجر به التهاب مزمن قرنیه و ملتحمه میشود. این التهاب میتواند به زخمهای قرنیه، عفونتهای چشمی باکتریایی یا ویروسی و در نهایت، از دست دادن بینایی منجر شود. علاوه بر این، خشکی چشم میتواند با افزایش حساسیت چشم به نور، احساس سوزش و خارش مداوم، تاری دید متناوب و اختلال در کیفیت زندگی فرد همراه باشد. در برخی موارد، خشکی چشم میتواند نشانهای از بیماریهای خود ایمنی مانند سندرم شوگرن یا بیماری روماتوئید آرتریت باشد. بنابراین، تشخیص زودهنگام و درمان مناسب خشکی چشم برای جلوگیری از عوارض جدیتر، بسیار مهم است.
خشکی چشم باعث تاری دید میشود؟
تاری دید یکی از شایعترین عوارض خشکی چشم است. اشک، علاوه بر مرطوب نگه داشتن چشم، نقش مهمی در ایجاد یک سطح صاف و شفاف روی قرنیه دارد. در صورت کاهش تولید اشک یا تغییر در کیفیت آن، این سطح صاف و شفاف مختل شده و باعث پراکندگی نور و در نتیجه، تاری دید میشود. همچنین، خشکی چشم میتواند باعث ایجاد هالهای اطراف نورها، دوبینی، حساسیت به نور و خستگی چشم شود. این علائم معمولاً در طول روز و با افزایش فعالیتهای چشمی مانند مطالعه یا کار با کامپیوتر تشدید میشوند.
خشکی چشم باعث ضعیفی چشم میشود؟
خشکی چشم به طور مستقیم باعث ضعیفی چشم (عیوب انکساری مانند نزدیکبینی، دوربینی و آستیگماتیسم) نمیشود. با این حال، خشکی چشم میتواند علائمی ایجاد کند که شبیه به علائم ضعیفی چشم هستند. به عنوان مثال، خشکی چشم میتواند باعث تاری دید، خستگی چشم و حساسیت به نور شود. این علائم ممکن است باعث شوند فرد تصور کند که نیاز به عینک یا لنز دارد.
درمان خشکی چشم
درمان خشکی چشم هم به وسیله طب سنتی و هم طب نوین امکانپذیر است. البته با کمک طب سنتی میتوانید بدون مصرف داروهای شیمیایی روند درمان خود را پیش ببرید. همین نیز باعث میشود تا هیچ عارضهای شما را تهدید نکند و بتوانید مشکل خود را به صورت ریشهای حل کنید.
درمان خشکی چشم در طب سنتی
در طب سنتی راهکارهای فراوانی وجود دارد که میتواند به درمان خشکی چشم کمک کند. از مهمترین این راهکارها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
درمان خشکی چشم با گلاب
گلاب به دلیل خواص ضدالتهابی و آنتیباکتریال قوی خود، برای درمان التهاب و عفونتهای چشمی بسیار مفید است. ترکیبات موجود در گلاب، مانند فنل اتیل استات و ژرانیول، به کاهش قرمزی و خارش چشم کمک کرده و با ایجاد یک لایه محافظتی، از تبخیر بیش از حد اشک جلوگیری میکنند. جالب است بدانید رایحه آرامبخش گلاب میتواند به کاهش استرس و بهبود کیفیت خواب کمک کند که هر دو عامل در کاهش علائم خشکی چشم موثر هستند.
برای استفاده از گلاب جهت درمان خشکی چشم، میتوانید چند قطره گلاب را به آرامی در چشم بچکانید یا دو عدد پنبه را به گلاب آغشته کرده و به مدت ۱۵ دقیقه روی چشمهای بسته قرار دهید.
درمان خشکی چشم با خیار
خیار به دلیل داشتن مقادیر بالای آب و ویتامینهای گروه B، به عنوان یک مرهم طبیعی برای چشمهای خشک و خسته شناخته میشود. ترکیبات موجود در خیار، مانند اسید تارتاریک و کافئیک اسید، به کاهش التهاب و تورم پلکها کمک کرده و با خنک کردن چشمها، احساس سوزش و خارش را تسکین میدهند. علاوه بر این، خیار حاوی آنتیاکسیدانهایی است که به محافظت از سلولهای چشم در برابر آسیبهای رادیکالهای آزاد کمک میکنند.
کافی است برشهای نازک خیار را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی چشمهای بسته قرار دهید تا شاهد نتایج فوقالعاده این روش در بهبود خشکی چشم باشید.
درمان خشکی چشم با چای
چای کیسهای سرد به دلیل وجود تاننها و فلاونوئیدها به کاهش قرمزی و التهاب چشم کمک کرده و با کاهش تورم پلکها، باعث بهبود دید میشوند. این چای چای با ایجاد یک لایه محافظتی روی سطح چشم، از تبخیر بیش از حد اشک جلوگیری کرده و به مرطوب نگه داشتن چشمها کمک میکند.
کیسههای چای سرد شده را به مدت ۱۵ دقیقه روی چشمهای بسته قرار دهید تا علائم خشکی چشم کاهش یابد.
درمان خشکی چشم با عسل
عسل به دلیل خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی قوی خود، میتواند در درمان زخمهای قرنیه ناشی از خشکی چشم موثر باشد. به همین دلیل در طب سنتی برای درمان خشکی چشم مورد استفاده قرار میگیرد. اگر از خشکی چشم رنج میبرید، کافی است مقداری عسل طبیعی در چشمان خود بچکانید تا شاهد بهبودی حاصل شده باشید.
دکتر خشکی چشم تهران
اگر در تهران به دنبال یک پزشک خبره برای درمان خشکی چشم هستید ما به شما مراجعه به کلینیک دکتر صرافان را توصیه میکنیم. در این مجموعه پزشکانی خبره و توانا در تلاشند تا به شما عزیزان کمک کنند، بهبود یافته و مشکلات خود را بدون عارضه درمان کنید. خبر خوب اینکه امکان رزرو نوبت از این مجموعه به صورت اینترنتی فراهم است تا بتوانید روند دریافت خدمات را سریعتر پشت سر بگذارید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!